Terrorizálják a francia kalózokat a jogvédők

2017.12.01. 17:06

Öt év alatt 9 millió figyelmeztetés és 583 bírósági ítélet a mérleg.

Hazánkban az átlagemberek gyakorlatilag büntetlenül warezolhatnak, ám ez nincs mindenhol így, 2010-ben Franciaország az elsőként vezette be a jogvédők által kiharcolt „három csapás" rendszert. A HADOPI nevű kormányügynökség figyeli a fájlmegosztós letöltéseket, majd a warezoláson kapott állampolgárokat az internetszolgáltatójukon keresztül kétszer felszólítja az illegális tevékenységek beszüntetésére, harmadik alkalommal pedig peres eljárást kezdeményezhet ellenük.

Forrás: RIA Novosti/Alexandr Kryazhev

Most friss statisztikák érkeztek a HADOPI-tól, amely alapján az ügynökség munkatársai megdolgoznak a pénzükért. Az elmúlt körülbelül 5 évben összesen 9 millió első figyelmeztetést küldtek ki az internetezőknek, a második figyelmeztetések száma pedig meghaladta a 800 ezret. Persze nem mindenki értett a szóból, a bíróságok eddig 583 esetben hoztak elmarasztaló ítéletet a warezolók ellen.

Közülük 394-en megúszták kisebb bírsággal, figyelmeztetéssel, vagy közmunkával, de 189-en büntetőítéletet kaptak.

További érdekesség, hogy az idő elteltével folyamatosan fokozódott a HADOPI aktivitása, például az ügyészi hivatalnak vádemelési kéréssel elküldött esetek kétharmadát 2015 júliusa óta generálta. A már említett 800 ezer második figyelmeztetésből 200 ezret a tavalyi és idei évben küldött ki az ügynökség.

TOVÁBBI CIKKEK A ROVATBÓL

Ha szeretne még több érdekes techhírt olvasni, akkor kövesse az Origo Techbázis Facebook-oldalát, kattintson ide!