Újabb beszállítót küldhet halálsorra az Apple

2017.12.04. 10:06

A cég saját lapkákkal optimalizálhatja az eszközeinek fogyasztását.

Idén áprilisban komoly mélyütést kapott a brit Imagination Technologies, miután az Apple bejelentette, hogy a belátható jövőben befejezi a vállalat által tervezett grafikus processzorok használatát, helyette saját fejlesztésű GPU-k kerülnek az iPhone-hoz és iPadhez hasonló eszközeibe. A közlemény hatására 70 százalékkal csökkent az Imagination részvényeinek az értéke. A teljes összeomlást elkerülendő a vállalat eladósorba került, a Canyon Bridge befektetőcég máris rátette a kezét.

Tim Cook, az Apple vezérigazgatójaForrás: AFP/2016 Getty Images/Justin Sullivan

A Nikkei Asian Review forrásai szerint a következő halálsorra kerülő vállalat a szintén brit Dialog Semiconductor lehet, amely energiakezeléssel kapcsolatos chipeket szállít az Apple eszközeibe, tavaly a bevételének 74 százaléka származott a cupertinóiak megrendeléseiből. A pletykára persze csökkent a részvényárfolyama, bár nem az Imagination esetében tapasztalt mértékben, csak olyan 17 százalékkal.

Az informátorok szerint az Apple legfeljebb két éven belül befejezi a Dialog lapkáinak használatát, házon belül tervezett komponensekkel fogja azokat helyettesíteni, a gyártópartnere a TSMC lehet. A saját lapkák lehetővé tehetik az Apple eszközeinek gyorsabb töltését, továbbá a fogyasztás optimalizálásával növelhetik az akkus üzemidőt.

TOVÁBBI CIKKEK A ROVATBÓL

Ha szeretne még több érdekes techhírt olvasni, akkor kövesse az Origo Techbázis Facebook-oldalát, kattintson ide!