[Frissítve] Ellenséges felvásárlás áldozata lehet a Qualcomm

2017.12.04. 12:07

A források szerint a Broadcom nem hagyja csak úgy lepattintani magát.

Az idei év valószínűleg legnagyobb félvezetőipari szenzációjaként a Broadcom novemberben bejelentette, hogy egy az egyben fel kívánja vásárolni a nagyközönség által főként az okostelefonokban használt Snapdragon lapkakészleteiről ismert Qualcommot. A Broadcom pénzben és részvényekben összesen 103 milliárd dollárt ajánlott fel a Qualcommért.

Steve Mollenkopf, a Qualcomm vezérigazgatójaForrás: AFP/Rob Lever

Rüviddel később a Qualcomm igazgatótanácsa visszautasította az ajánlatot, mivel a részvényesei számára nem volna előnyös az üzlet.

A Reuters forrásai szerint ezzel nem ért véget a történet, sőt: a Broadcom

ellenséges felvásárlás keretében szerezné meg a vállalatot,

ennek első lépéseként pedig még hétfőn bemutathatja azt a 11 főt, akikkel lecserélné a Qualcomm jelenlegi igazgatótanácsát. A Qualcomm igazgatótanácsának tagjait jövő márciusban választják meg a vállalat részvényesei.

A Broadcom terve, hogy egyszerűen beülteti a saját embereit a Qualcomm igazgatótanácsába, majd elintézteti velük, hogy mégis fel tudja vásárolni a vállalatot.

A források szerint nem kizárt, hogy a tanács újraválasztásának idejére a Broadcom előáll majd egy a korábbinál nagyobb értékű ajánlattal, ezzel javítva a jelöltjeinek pozícióját.

Persze érdemes tudni, hogy a felvásárlás még akkor is meghiúsulhat, amennyiben a Broadcomnak sikerülne a saját embereivel feltölteni a Qualcomm igazgatótanácsát. Az akvizícióhoz versenyhatósági jóváhagyások is kellenek, ráadásul a világ minden tájáról, ezeket jelen esetben elég nehéz ügy lehet megszerezni.

Frissítés: hitelesnek bizonyultak az előzetes információk, hétfő délutánra a Broadcom eljuttatta a Qualcommnak a 11 fős listáját. A Broadcom szerint  a Qualcomm egyes részvényesei csalódottak a felvásárlási ajánlat visszautasítása miatt, a listán szereplő személyekre való szavazással tehetnek majd az üzlet előremozdítása érdekében. 

TOVÁBBI CIKKEK A ROVATBÓL

Ha szeretne még több érdekes techhírt olvasni, akkor kövesse az Origo Techbázis Facebook-oldalát, kattintson ide!