A vártnál gyorsabban tűnhet el a Windows 7

2017.12.05. 10:07

Forgalmat generáló botok miatt módosította a statisztikáit a NetMarketShare.

Pont a napokban érkezett a hír, hogy globálisan már 600 millió eszközön fut a Windows 10, bár ezek alatt nem csak számítógépeket kell érteni, a Microsoft kissé megtévesztően beleszámolja az Xbox One konzolokat és a Windows 10 Mobile okostelefonokat is. Utóbbiaknak persze nincs sok jelentőségük, statisztikailag elhanyagolható a kérdéses rendszerű telefonokat használók tábora.

Forrás: AFP/Matt Stroshane

A globális internetforgalmi statisztikáiról ismert NetMarketShare elemzőcég most egy váratlan karácsonyi ajándékot adott a Microsoftnak: a cég szerint az operációs rendszerekre vonatkozó statisztikái egy ideje hibásak voltak, ugyanis jó néhány százalékkal túlbecsülte a Windows 7 részesedését.

Ennek oka, hogy egyes bűnözői csoportok botneteket használnak a webhelyek forgalmának növelésére, a botjaik által generált forgalmat pedig megpróbálják normál internetes forgalomnak álcázni. Mint kiderült, a kedvenc operációs rendszerük pont a népszerűsége miatt a Windows 7, a botjaik ennek a rendszernek a futtatását jelentik a statisztikai szolgáltatások felé.

A NetMarketShare most több új módon is próbálja kiszűrni a statisztikáiból a botnetes forgalmat, ez pedig érdemi változást hozott a számítógépes operációs rendszerek elterjedtségét mutató statisztikáiban.

A botok miatt az elmúlt hónapokban a vállalat bő 3 százalékkal becsülte túl a Windows 7 részesedését.

A már kiigazított november havi statisztikáiban emiatt rögtön 3,5 százalékkal esett a Windows 7 részesedése, egész pontosan 43,12 százalékra. Ezzel persze továbbra is piacvezető a rendszer, azonban a Windows 10 részesedése egy csapásra 31,95 százalékra emelkedett.

TOVÁBBI CIKKEK A ROVATBÓL

Ha szeretne még több érdekes techhírt olvasni, akkor kövesse az Origo Techbázis Facebook-oldalát, kattintson ide!