Telefonos processzor került az Asus és a HP laptopjaiba

hp envy x2 qualcomm snapdragon 835 windows 10
HP Envy x2
Vágólapra másolva!
A Windows 10 különleges kiadását futtatják a furcsa eszközök.
Vágólapra másolva!

Tavaly decemberben a Microsoft meglepő húzással élve bejelentette, hogy ARM-architektúrás processzorokon futó változatot készít a Windows 10-ből, így a hardvergyártók akár egész napos üzemidőt biztosítani képes laptopokat dobhatnak majd piacra. Ezekben a notebookokban nem Intel vagy AMD processzorok lesznek, hanem olyan modellek, amelyeket tipikusan az okostelefonokban láthat a nagyközönség. A jelenlegi egyetlen támogatott lapkakészlet a Qualcomm Snapdragon 835.

HP Envy x2 Forrás: HP

Ami igazán érdekessé tette a bejelentést, hogy a Microsoft szerint ezeken a laptopokon nem csak a Windows 10 univerzális alkalmazásai lesznek futtathatóak, hanem a klasszikus windowsos programok is, ilyen például a Photoshop. Ezt emuláció segítségével oldották meg a vállalat mérnökei, a kérdéses alkalmazások ugyanis alapvetően nem lennének futtathatóak az ARM-architektúrás processzorokon.

Most végre bemutatkoztak az első különleges laptopok. A következő hónapokban két modell kerül majd piacra, mindkettő érintőkijelzős, talán a legnagyobb különbséget a formaterv adja köztük: az Asus NovaGo kijelzője 360 fokban visszaforgatható a laptop hátuljára, míg a HP Envy x2 érintőkijelzős része kipattintható a billentyűzetes dokkolóból, azaz sima táblagépként is használható.

LTE-modemet mindkettő tartalmaz, az operációs rendszerük pedig funkcionalitás tekintetében a Windows 10 S-nek felel meg. Az érintőkijelzőjük közt van egy kis eltérés: az Asus NovaGóba 13,3 hüvelykes és 1920×1080 pixeles került, míg a HP Envy X2-ben 12,3 hüvelykes és 1920×1200 pixeles található.

Asus NovaGo Forrás: Asus

Normál használat mellett a laptopok elvileg olyan 18 órányi akkus üzemidőt is kínálhatnak, ám ezt egyelőre nem sikerült független teszteken megerősíteni vagy megcáfolni. Összehasonlítási alapul a jelenlegi leginkább energiahatékony, Intel processzoros laptopok maximum 13 óra környéki üzemidővel büszkélkedhetnek.

Az eszközök bejelentésével párhuzamosan kiderült pár fontos apróság magáról a Windows 10 különleges változatáról is: egyelőre nem lesz képes 64 bites klasszikus alkalmazásokat futtatni, továbbá a kernelmódú illesztőprogramokat használó szoftverekről is le kell majd mondaniuk a vásárlóknak; például a vírusirtók használnak ilyeneket.

Egyelőre nem világos, hogy az Asus NovaGo mikor kerül majd piacra, ám a 4 GB memóriával és 64 GB háttértárral szerelt olcsóbb kiadásáért 599 dollárt, míg a drágábbik 8 GB / 256 GB modellért 799 dollárt kell majd letenni az asztalra. A HP Envy x2 jövő februárban válhat elérhetővé, a briteknél bruttó 999 font lesz a kezdőára.

Ha szeretne még több érdekes techhírt olvasni, akkor kövesse az Origo Techbázis Facebook-oldalát, kattintson ide!