Nem mostanában lesz Face ID az androidos mobilokban

apple face id finisar arcfelismerés
Egy technikus a Finisar texasi üzemében
Vágólapra másolva!
Az Apple lekötötte a szenzorokat gyártó vállalat kapacitását.
Vágólapra másolva!

Egyelőre nyitott kérdés, hogy a nagyközönség mennyire fog megbízni az Apple iPhone X-ben debütált, 3D-s arcfeltérképezésen alapuló hitelesítési eljárásban, ám érzésünk szerint a többség gyorsan elfelejti majd az ellenérzéseit, ha tényleg jól működő formában találkozik a technológiával.

Egy technikus a Finisar texasi üzemében Forrás: Apple / Finisar

A nagy kérdés persze az, hogy mikor jelenhet meg az Apple által Face ID-nek nevezett megoldás az androidos mobilokban? Nagyon úgy tűnik, hogy nem mostanában, a működéséhez szükséges szenzort gyártó Finisar ugyanis kapott egy 390 millió dolláros csekket az Apple-től.

A média először befektetésnek vélte az ügyletet, ám a cég tisztázta a helyzetet:

valójában előrendelésről van szó.

A kérdéses összeg kifizetésével az Apple ismeretlen időre gyakorlatilag kisajátította a Face ID által használt szenzort, a legyártott egységek döntő többségét a vállalatnak fogja átadni a Finisar. Az Apple ezzel két legyet ütött egy csapásra: egyrészt garantálta, hogy a következő időszakban biztosan lesz elég szenzor az iPhone-okba, másrészt pedig lehetetlenné tette, hogy a rivális mobilgyártók említésre méltó mennyiségben rendelhessenek a termékből.

Nagyon úgy fest, hogy a jövő évi androidos csúcsmobilokban nem lesz Face ID-klón, viszont a mobilgyártók szerencséjére a Synaptics megkezdte a kijelzőbe építhető ujjlenyomat-olvasójának a tömeggyártását, így az androidos telefonok piacán is várható némi innováció a biometrikus hitelesítés terén.

Ha szeretne még több érdekes techhírt olvasni, akkor kövesse az Origo Techbázis Facebook-oldalát, kattintson ide!