Eltörölték a netsemlegességet az USA-ban

Confused trainee working in a difficult assignment computer frustrated mistake worried confused stress stressed employee office laptop difficult complicated assignment woman sad people anxiety concerned work trouble social email media error online boss ma
Confused trainee working on line with a laptop in a difficult assignment at office
Vágólapra másolva!
Kezdődik elölről a fogyasztóvédelem és a nagyvállalatok harca.
Vágólapra másolva!

Több évnyi huzavona és lobbizás után 2015-ben az Egyesült Államok Szövetségi Kommunikációs Bizottsága (FCC) megszavazta az ország egész területén érvényes hálózatsemlegességi szabályokat. A rendelkezések többek közt megtiltották az internetszolgáltatóknak, hogy kényük-kedvük szerint elérhetetlenné tegyenek egyes webes szolgáltatásokat, vagy épp üzleti okból lassítsák azokat.

Forrás: Getty Images / iStockphoto / Antonioguillem

A lassítás tiltása két okból is fontos: egyrészt így a netszolgáltatók nem zsarolhatnak ki extra pénzeket a Netflixhez hasonló cégekből, hogy azok tisztességes minőségben tudjanak tartalmat szolgáltatni az előfizetőiknek, másrészt pedig nem adhatnak tisztességtelen piaci előnyt a saját, a lassított szolgáltatásokkal rivális szolgáltatásaiknak.

A netsemlegességnek most egyelőre vége az Egyesült Államokban: magyar idő szerint csütörtök este az FCC hatályon kívül helyezte a 2015-ös szabályokat, így a szolgáltatók újból az üzleti érdekeik mentén dönthetnek a lassítások és a blokkolások ügyében.

A szabályok megsemmisítése ellenére a háborúnak még közel sincs vége, mostanra számos állami főügyész és fogyasztóvédelmi csoport is jelezte, hogy pert indít az FCC ellen a döntés miatt. A lépést fogyasztóellenesnek tartják, ráadásul véleményük szerint nagy mértékben korlátozhatja és torzíthatja a szabad piaci versenyt.

Ha szeretne még több érdekes techhírt olvasni, akkor kövesse az Origo Techbázis Facebook-oldalát, kattintson ide!