Eltörölték a netsemlegességet az USA-ban

2017.12.15. 12:06

Kezdődik elölről a fogyasztóvédelem és a nagyvállalatok harca.

Több évnyi huzavona és lobbizás után 2015-ben az Egyesült Államok Szövetségi Kommunikációs Bizottsága (FCC) megszavazta az ország egész területén érvényes hálózatsemlegességi szabályokat. A rendelkezések többek közt megtiltották az internetszolgáltatóknak, hogy kényük-kedvük szerint elérhetetlenné tegyenek egyes webes szolgáltatásokat, vagy épp üzleti okból lassítsák azokat.

Forrás: Getty Images / iStockphoto / Antonioguillem

A lassítás tiltása két okból is fontos: egyrészt így a netszolgáltatók nem zsarolhatnak ki extra pénzeket a Netflixhez hasonló cégekből, hogy azok tisztességes minőségben tudjanak tartalmat szolgáltatni az előfizetőiknek, másrészt pedig nem adhatnak tisztességtelen piaci előnyt a saját, a lassított szolgáltatásokkal rivális szolgáltatásaiknak.

A netsemlegességnek most egyelőre vége az Egyesült Államokban: magyar idő szerint csütörtök este az FCC hatályon kívül helyezte a 2015-ös szabályokat, így a szolgáltatók újból az üzleti érdekeik mentén dönthetnek a lassítások és a blokkolások ügyében.

A szabályok megsemmisítése ellenére a háborúnak még közel sincs vége, mostanra számos állami főügyész és fogyasztóvédelmi csoport is jelezte, hogy pert indít az FCC ellen a döntés miatt. A lépést fogyasztóellenesnek tartják, ráadásul véleményük szerint nagy mértékben korlátozhatja és torzíthatja a szabad piaci versenyt.

TOVÁBBI CIKKEK A ROVATBÓL

Ha szeretne még több érdekes techhírt olvasni, akkor kövesse az Origo Techbázis Facebook-oldalát, kattintson ide!