Így gyorsíthatja fel könnyedén a számítógépét

lassú, számítógép, csiga
A lassú gép csökkenti a hatékonyságot, és infaktust is okozhat!
Vágólapra másolva!
Amikor egy PC, legyen az asztali számítógép vagy notebook elkezd sztrájkolni, azaz megmagyarázhatatlanul belassul, akadozik, váratlan kék halálokat produkál, az a világ legidegesítőbb dolgainak egyike. Az ember csak ül a klaviatúra fölött, meredten bámulja a képernyőt, amin nem történik semmi, és közben úgy érzi, hogy pillanatokat, perceket, órákat lopnak el az életéből. És nem is téved nagyot. Pontosan ez történik.
Vágólapra másolva!

Előbb-utóbb mindenki eljut odáig, hogy ennek véget kell vetni. A legtöbben úgy határoznak, hogy venni kell egy újabb, gyorsabb, erősebb gépet, ami persze igen komoly és fájdalmas kiadás. De nem kell ennek feltétlenül így lennie!

A lassú gép csökkenti a hatékonyságot, és infarktust is okozhat! Forrás: Origo

Mutatunk egy pár trükköt, módszert, amelyek esélyt adnak arra, hogy súlyosabb kiadások nélkül orvosoljuk a problémákat a Windows operációs rendszert futtató számítógépeken.

Helyet-helyet!

Sokszor az is okozhatja a lassulást, hogy egyszerűen nincs elég hely a merevlemezen vagy SSD-n. Jellemzően akkor szokott látványosan visszaesni a sebesség, akkor kell sokat várni akár egy internetes oldal betöltésére is, ha 15 gigabyte-nál kevesebb a szabad tárolókapacitás. Ilyenkor nincs más megoldás, bizony szelektálni kell, és száműzni a gépről az ott terpeszkedő videókat, képeket, zeneszámokat, játékokat. Ezeket egyébként nyugodtan lehet raktározni külső adattároló eszközön, vagy akár valamilyen felhőalapú (pl. Google Drive) szolgáltatás révén távoli szervereken. A helyfelszabadítós megoldás egy kicsit időigényes, hiszen előfordulhat, hogy sokat kell keresgélni, válogatni, viszont legalább ingyen van.

Túl sok a munkamenet

Az is okozhat problémát, ha egyszerűen túl sok internetes ablak van megnyitva egyszerre, és ezzel egy időben több szoftver is fut. Tehát ha valaki például szövegszerkesztés vagy táblázatkezelés közben chatelget a Skype-on, néha ránéz a Facebookra, és közben még a YouTube-on zenét hallgat, az könnyen belefuthat egy gyengébb teljesítményű gépen akadozásba, lassulásba.

A sok megnyitott ablak a böngészőben okozhat problémát. Forrás: Origo

A megoldás itt egyszerű: csak az legyen nyitva, az fusson, amit valóban használ. Ehhez ugyan kell egy kis önfegyelem, de nyugtasson meg mindenkit a tudat, hogy ez is erősíti a szellemet és a lelket!

Felesleges programok

Könnyen előfordulhat, hogy az évek során rengeteg felesleges program került fel a gépünkre. Ezek csak a helyet foglalják, és sokszor a háttérben futva zabálják az erőforrásainkat. Ezektől a legjobb megszabadulni, amihez nem is kell új Neumann János szintű programozó zseninek lenni, és ráadásul egy forintba sem kerül.

Így távolíthatjuk el a felesleges programokat:

- Windows 10 operációs rendszer alatt: Klikkeljen a képernyőn a Start gombra, majd a "Gépház" és az "Alkalmazások" lehetőséget. Ezután jelölje ki a likvidálásra ítélt programot, majd válassza az "Eltávolítás" lehetőséget.


- Windows 8 operációs rendszer alatt: Bal alsó sarokban kell a jobb egérgombbal klikkelni. Ezt követően válassza ki a "Vezérlőpultot", és ott a kattintson a "Programok hozzáadása vagy eltávolítása" menüpontra. Ezután jelölje ki a likvidálásra ítélt programot, majd válassza az "Eltávolítás" lehetőséget.


- Windows 7 operációs rendszer: Nyissa meg a Start menüt, ott a "Vezérlőpultot", majd a "Programok és szolgáltatások" opciót. Ezután válassza ki a halálra ítélt szoftvert, kattintson rá a jobb egérgombbal, és klikkeljen az "Eltávolítás"-ra.

Ezt tényleg mindenki el tudja végezni informatikus kolléga segítsége nélkül. Csak arra kell nagyon vigyázni, hogy nehogy valami létfontosságú szoftver kerüljön a kukába. Szóval mielőtt valaki parancsot ad a megsemmisítésre, azért érdemes előtte tájékozódnia, ha nem teljesen biztos a dolgában.

Forrósodik a helyzet

A számítógépek alkatrészei, a processzor, a videókártya, a chipek, a vezérlőegységek, a memória és az adattárolók rengeteg hőt termelnek. Ennek elvezetéséről komplex hűtőrendszer gondoskodik, amely azonban az évek során veszíthet hatékonyságából. Az egyik leggyakoribb ok, hogy a levegő cseréjéről gondoskodó ventilátor a por miatt nem képes a megfelelő sebességen pörögni, vagy hogy a kosz eldugít bizonyos fontos, de mégis igen keskeny szellőző csatornákat. Ha pedig a meleg levegő beszorul, akkor a gép automatikusan csökkenti a teljesítményt, ami értelemszerűen lassuláshoz vezet. Tehát ha a szennyeződést sikerül kipucolni, akkor könnyen előfordulhat, hogy máris sikerült megoldani a problémát.

Nem is gondolná, hogy mennyi kosz lehet egy számítógépben. A takarítás csodákat tehet! Forrás: Origo

Asztali gépnél viszonylag könnyű dolga van az embernek, hiszen itt a készülékházat nem annyira komplikált megbontani, és az egyes komponensek kellően távol helyezkednek el egymástól, ahhoz, hogy hozzájuk lehessen férni.

A notebook viszont már más tészta! Ezek szétszedését a laikusoknak egyáltalán nem ajánljuk, ez szakember dolga!

A közhiedelemmel ellentétben az sem használ, ha sűrített levegőt fújunk a ventilátor szellőzőnyílásaiba, sőt ez szigorúan tilos! Ilyenkor ugyanis egyrészt még inkább befújhatjuk a port, olyan helyekre juttatva el azt, ami korábban el volt zárva. És ez még a jobbik eset! Előfordulhat ugyanis, hogy a nagynyomású levegő egyszerűen megrongálja az alkatrészeket. Ezek cseréje pedig sokkal többe kerül, mintha elvittük volna rögtön szakértőhöz a masinát, hogy pucolja ki ő.

A számítógép tisztításának az ára szerviztől függ, de nagyjából 3000 forintból már meg lehet úszni a dolgot.

És ha már itt tartunk: A processzorban és az ott keletkező hő elvezetésére szolgáló hűtőborda között egy pasztaféleség található. Az évek során ez folyamatosan kopik, míg eljuthatunk odáig, hogy gyakorlatilag teljesen eltűnik. Ez is okozhat túlmelegedést és ezáltal teljesítménycsökkenést, vagy radikális esetben a gép automatikus kikapcsolásával is járhat. Viszont az újrapasztázásával ez a hiba tökéletesen megoldható. Ez esetben sem javasoljuk az otthoni tákolást, a mekkmesterkedés a számítógépek esetében ritkán kifizetődő, a pasztázásnál pedig merénylettel is felérhet. Jobb ezt is tehát egy szervizben elintéztetni, ahol a tisztítással, teszttel együtt nagyjából 7-8000 forintot kérnek el érte.
Végszóként tehát annyit mondhatunk el, hogy nem kell rögtön a boltok árlistáit nézegetni, ha lassú, akadozik a számítógép. Érdemes végigzongorázni a fent vázolt lehetőségeket, simán lehet, hogy ezek valamelyike vagy kombinálásuk komoly javulást eredményezhet.

Ha szeretne még több érdekes techhírt olvasni, akkor kövesse az Origo Techbázis Facebook-oldalát, kattintson ide!