Tényleg jöhetnek végre az öngyógyító mobilkijelzők?

iphone kijelző kristály zafír gorilla glass
Sérülékenyebb merevsége miatt a zafírbevonató kijelző
Vágólapra másolva!
Felfedeztek egy remek önjavító tulajdonságokkal rendelkező polimert.
Vágólapra másolva!

Az elmúlt években többször is hallottuk az ígéretet, hogy hamarosan jönnek a karcolásokat és a töréseket maguktól javítani képes mobilkijelzők. Ez ilyen formában egy kicsit megtévesztő leegyszerűsítés, valójában a kijelzőpanelek feletti védőrétegeket szeretnék öngyógyító képességgel felruházni a gyártók. A célra polimereket kívánnak használni, hiszen ezek hőhatásnak kitéve képlékennyé válnak, és képesek többé-kevésbé visszarendeződni az eredeti struktúrájukba.

Forrás: APPSolute.hu

A problémát részben az jelenti a koncepcióval, hogy az eddigi polimereknek nagyon magas hőfokra volt szükségük a művelethez, több szempontból is igen problémás akár 120°C feletti hőmérsékletre felmelegíteni a mobilokban lévő kijelző védőrétegét.

Sokkal több kárt okozhat a művelet, mint amennyi előnnyel járna.

A Tokiói Egyetem egyik diákja most véletlenül megoldhatta a problémát: az általa készített polimer 21°C hőmérsékleten, kézzel történő összenyomás esetén is képes remekül „összeforrni". Yu Yanagisawa eredetileg arra gondolt, hogy sikerült felfedeznie egy új típusú ragasztót, de a kutatócsoportjával való egyeztetés során gyorsan rájött, hogy az anyaggal praktikus körülmények között kivitelezhető lehet az „öngyógyító mobilkijelző".

A polimer állítólag a könnyű javíthatósága ellenére nagyon robusztus, így képes mechanikai védelmet nyújtani az alatta lévő panelnek.

Ha szeretne még több érdekes techhírt olvasni, akkor kövesse az Origo Techbázis Facebook-oldalát, kattintson ide!