Windows 10-en is nézhetőek a Netflix HDR-es tartalmai

netflix laptop notebook
Netflix
Vágólapra másolva!
Egyelőre nem csak a monitorok, de a grafikus vezérlők is limitálják az elérhetőséget.
Vágólapra másolva!

A prémium televíziók piacán már javában terjednek a magas dinamikatartományú mozgóképek megjelenítésére képes kijelzőpanelek, azonban a számítógépes monitorok piacán még gyerekcipőben jár a technológia, alig néhány HDR-képes termék kapható a piacon. Jövőre persze megváltozik majd a helyzet, bár a belépőkategóriában persze még nem kell számítani a funkció megjelenésére.

Forrás: Netflix

A Netflix most egy blogbejegyzésben hírül adta, hogy az előfizetői immáron Windows 10 rendszerű számítógépekkel is nézhetik a HDR-es tartalmait. A szolgáltatás nem csak a Windows Áruházból letölthető Netflix-alkalmazásból, de Edge böngésző használata esetén a webes felületén keresztül is hajlandó HDR-ben kiszolgálni a tartalmakat.

Jelenleg olyan 200 órányi HDR-es mozgóképet kínál a szolgáltatás.

Sajnos egyelőre nem csak a HDR-képes monitorok hiánya akadályozza ezek HDR-ben való megtekintését, de a grafikus hardverek is.

Aki magas dinamikatartományú formában élvezné a mozgóképeket a PC-jén, annak a megfelelő monitor mellett egy hetedik vagy nyolcadik generációs Intel Core processzorba ágyazott grafikus vezérlőre, vagy egy legalább 3 GB dedikált videomemóriával ellátott NVIDIA GeForce GTX 1050 / 1060 / 1070 / 1080 videokártyára is szüksége van.

Az AMD Radeon videovezérlőkkel jelenleg nem nézhető HDR-ben a Netflix, hiába van megfelelő monitor rájuk kötve. Ez a Netflix által használt másolásvédelmi rendszerre vezethető vissza: az AMD grafikus meghajtója egyelőre nem támogatja a lejátszásukhoz szükséges, rendkívül szigorú DRM-et.

Ha szeretne még több érdekes techhírt olvasni, akkor kövesse az Origo Techbázis Facebook-oldalát, kattintson ide!