Hatékonyabbá teszi a keresőjét a Google

Google logó
People pass by the Google logo at the Web Summit in Lisbon on November 8, 2017. Europe's largest tech event Web Summit will be held at Parque das Nacoes in Lisbon from November 6 to November 9. / AFP PHOTO / PATRICIA DE MELO MOREIRA
Vágólapra másolva!
A mobilokra tervezett kiadásuk alapján indexeli majd a webhelyeket.
Vágólapra másolva!

Pár évvel ezelőttig az internetes keresések döntő többségét számítógépekről hajtották végre a netezők, azonban mostanra átvették a vezetést a mobileszközök. Ez új kihívás elé állította a keresőmotorokat, hiszen nagyon fontossá vált, hogy mobilokon is a lehető legrelevánsabb találatokat jelenítsék meg.

Forrás: AFP/Patricia De Melo Moreira

A probléma abban áll, hogy rengeteg webhely erősen eltérő tartalmat nyújt a számítógépes és a mobilos látogatói számára, viszont a keresőmotorok tipikusan a weblapok számítógépekre szánt változatait indexelik. A Google már jó ideje a webhelyek számítógépes és mobilos verzióit is indexeli, azonban a jövőben szeretné egyszerűbbé és hatékonyabbá tenni a jelenlegi szisztémát: a keresési találatokat összeállító algoritmusok az éppen használt eszköz típusától függetlenül nagyobb súlyt adnának a mobilos indexelésből származó információknak.

Erről az erőfeszítésről először 2016 novemberében számolt be a vállalat, most pedig azt is közölte, hogy az elmúlt bő egy évben sikeres teszteket hajtott végre, már számos webhely esetében használja hangsúlyosan a mobilos indexelési adatokat. Ettől függetlenül széles körben még nem vezeti be az új rangsorolási algoritmusokat, ugyanis rengeteg webhely nem megfelelő kialakítású, például mobilokon sokkal kevesebb információt mutatnak.

Éppen ezért a cég most szeretné felhívni a webfejlesztők figyelmét, hogy készítsék fel a webhelyeiket az új típusú tartalomindexelésre, nehogy a későbbiekben rosszabb pozíciókat kapjanak a keresési találatokban. A vállalat számos tippet is adott, hogy mit érdemes ellenőrizni, mire kell odafigyelni, ezeket ebben az angol nyelvű blogbejegyzésében olvashatják át a fejlesztők.

Ha szeretne még több érdekes techhírt olvasni, akkor kövesse az Origo Techbázis Facebook-oldalát, kattintson ide!