Jöhet a magánszférát tisztelő Android?

mobilozás zebrán
A visitor texts before crossing the street in Waikiki Tuesday, October 24, 2017 in Honolulu, Hawaii. The Honolulu Police Department will start enforcing The City and County of Honolulu's newest law against looking or texting on your cell phone while using a crosswalk. The next three months will be used to educate the public on the new law. In three months the Honolulu Police Department will enforce the law, issuing a citation and possible fines. / AFP PHOTO / Eugene Tanner
Vágólapra másolva!
A Mandrake Linux létrehozója alternatív verziót készítene a rendszerből.
Vágólapra másolva!

Széles körben ismert tény, hogy a Google Android alapvetően ingyenes és nyílt forráskódú, azonban azt már kevesebben tudják, hogy mindez szigorúan csak az alap operációs rendszerre vonatkozik. A piacon kapható androidos készülékeken mind megtalálhatóak a Google saját alkalmazásai és szolgáltatásai, a Gmailhez vagy a Play Áruházhoz hasonló komponensek valójában zárt forráskódú szoftverek.

Forrás: AFP/Eugene Tanner

Ez érdekes helyzetet teremt: megfelelő hozzáértés birtokában elméletileg bárki készíthet egy teljesen saját, testre szabott Android-változatot, amelyet szíve joga ingyen vagy pénzért cserébe terjeszteni. Viszont arra nem lesz joga, hogy a Google saját alkalmazásait, beleértve az Android hétköznapi használata során abszolút kritikus Play Áruházat előtelepítse a saját rendszerébe.

Annak idején a CyanogenMod projektből kinőtt Cyanogen ezen kívánt változtatni: a vállalat megpróbált kifejleszteni a saját Androidjához egy teljes értékű, de a magánszférát tiszteletben tartó ökoszisztémát.

Ez a törekvés részben súlyos menedzselési hibák miatt még tavaly véglegesen megbukott,

azonban most a Mandrake Linux rendszert létrehozott Gaël Duval ott folytatná a munkát, ahol a Cyanogen befejezte.

A férfi elindította a Kickstarteren az eelo közösségi finanszírozás kampányát, minimum 29,655 dollárt kíván összegyűjteni.

A cél egy olyan biztonságos, a magánszféra védelmét mindig szem előtt tartó Android-változat létrehozása, amelyben egyetlen Google-féle zárt forráskódú szoftver vagy szolgáltatás sem található meg, mégis képes arra, hogy minden tekintetben a fogyasztók által ismert Android teljes értékű alternatívája legyen.

Az eelo alapját LineageOS adja, amely a már említett CyanogenMod utódja.

Természetesen egy hosszú távú projektről van szó, bár ha sikerül elég pénzt összekalapozni, akkor akár néhány hónapon belül elérhetővé válhat az operációs rendszer első változata, méghozzá a hozzá tartozó legfontosabb online szolgáltatásokkal együtt.

Egyelőre nem világos, hogy a megvalósulása esetén milyen telefonokra válhat elérhetővé az eelo, ez jó eséllyel nagyrészt ugyanúgy a projektet támogató önkénteseken múlik majd, mint a LineageOS esetében is.

Ha szeretne még több érdekes techhírt olvasni, akkor kövesse az Origo Techbázis Facebook-oldalát, kattintson ide!