Lassan már über videokártya is ráköthető a laptopokra

2017.12.27. 10:07

PCIE csatolófelületes SSD-k bekötésére is használható a Zotac AMP Box.

Manapság már nem muszáj félmillió forintos terméket vásárolni ahhoz, ha valaki a legújabb játékok futtatására alkalmas laptopot szeretne magának, hiszen az akár 5 gigabájt/másodperces átviteli sebességre képes Thunderbolt 3 csatolófelületnek köszönhetően asztali PC-be tervezett videokártyák is ráköthetőek a noteszgépekre. A Thunderbolt 3 porttal ellátott laptopok ettől függetlenül jelenleg nem olcsóak, ám ez a probléma a nem túlságosan távoli jövőben meg fog oldódni: egyrészt az Intel beépíti a processzoraiba a szükséges vezérlőelektronikát, másrészt pedig licencdíjmentessé teszi a Thunderbolt 3 implementálását a chipgyártóknak.

Zotac AMP BoxForrás: Zotac

A perifériagyártók persze már rámozdultak a laptopokhoz tervezett, külső videokártya-dokkolók készítésére, a Zotac pedig most bemutatta az egyik legerősebb darabot. Az AMP Box érdekessége, hogy a 271 × 257 × 146 mm-es méretének és a 450 wattos beépített tápegységének köszönhetően akár egy NVIDIA GeForce GTX 1080 Ti fogadására is képes, ami jelenleg a világ egyik legerősebb videokártyája.

A dokkolóba legfeljebb két kártyahelyet foglaló, 228 mm hosszú, 250W fogyasztású videokártyák szerelhetőek be.

További érdekesség, hogy akinek rendkívül gyors videokártya helyett inkább hasonló kaliberű háttértárra volna szüksége, az PCI Express csatolófelületű, NVMe-szabványú SSD-t is tehet a videovezérlő helyére.

Zotac AMP BoxForrás: Zotac

A terméken található még négy USB 3.0 kapu is, az egyik közülük támogatja a Qualcomm Quick Charge 3.0 szabványt, ezen keresztül rendkívül gyorsan tölthetőek a megfelelő okostelefonok.

Sajnos a Zotac egyelőre nem árulta el, hogy pontosan mikortól és mennyiért lesz megvásárolható az AMP Box.

TOVÁBBI CIKKEK A ROVATBÓL

Ha szeretne még több érdekes techhírt olvasni, akkor kövesse az Origo Techbázis Facebook-oldalát, kattintson ide!