Jól megszívathatja a szülőket az iPhone X

lány telefon
Teenager using an Iphone Lecce. Italy.
Vágólapra másolva!
Nem hagyhatóak jóvá a gyerekek vásárlásai a Face ID-vel.
Vágólapra másolva!

Az Apple App Store remek szülői felügyeleti funkciókkal rendelkezik, a szülők például azt is bekapcsolhatják, hogy a gyerekeik minden egyes pénzköltési kísérletét jóvá kelljen hagyniuk a saját mobiljaikon. A rendszer kiválóan működött az elmúlt években: a szülők az ujjlenyomat-olvasó használatával azonosíthatták magukat, majd engedélyezhették vagy elutasíthatták a pénzköltési kérelmeket.

Forrás: Photononstop/Philippe Lissac/Godong

Az ilyen jellegű elfoglaltságok az USA-ban különösen gyakorivá válnak az ünnepek környékén, hiszen teljesen megszokott az App Store-os feltöltőkártyák ajándékozása, a gyerekek meg persze tempósan költeni kezdik a programboltban és az iTunes-ban elverhető pénzt.

Az iPhone X-szel rendelkező szülők nagy meglepetésére nagyon melósnak bizonyult idén karácsonykor a kérelmek jóváhagyása. Mint kiderült, a Face ID szenzort nem használhatják a személyazonosságuk bizonyítására, ujjlenyomat-olvasó pedig nincs a telefonon.

„Minden egyes kérelem befutásakor (három gyerekkel sok van belőlük!) kénytelen vagyok beírni az Apple ID jelszavamat, ami elég frusztráló, hiszen manapság nagyon komplikált jelszavakat kell használni ahhoz, hogy biztonságosnak legyenek titulálhatóak. [...] Viszont érdekes, hogy az iPaden jóvá tudom hagyni a vásárlásokat a Touch ID-vel, szóval ez egy specifikusan iPhone X / Face ID kombót érintő problémának tűnik" – panaszkodott egy szülő az Apple támogatási fórumán.

Az Apple még nem reagált az ügyben, azonban korábban már említette, hogy a Face ID arcfelismerő rendszer nem csak az ikrek (és általánosságban véve a testvérek) esetén hibázhat a szokásosnál sokkal nagyobb eséllyel, de a 13 év alatti gyerekek esetében is nagy a szülő fals pozitív „felismerésének" a kockázata.

A feltételezések szerint az utóbbi miatt tilthatta le a Face ID-s pénzköltések jóváhagyását az Apple, vagy legalábbis nem nyilvánvaló, hogy milyen más ok állhat a háttérben.

Ha szeretne még több érdekes techhírt olvasni, akkor kövesse az Origo Techbázis Facebook-oldalát, kattintson ide!