Kínai riválist kap az Intel és az AMD

via zhaoxin processzor cpu
Vágólapra másolva!
A VIA segítségével tervezi a processzorait a Zhaoxin.
Vágólapra másolva!

Nem kellett sokáig várni az idei év első számítástechnikai meglepetésére: a kínai Zhaoxin a VIA Technologies segítségével betörne az x86-os processzorok piacára, riválist kíván állítani az AMD Ryzen és az Intel Core termékeknek. Ami azt illeti, a cég óriási csendben már tavaly piacra dobta az első központi egységeit, a kizárólag Kínában forgalmazott Lenovo M6200 asztali számítógép érhető el a KX-5000 szériás processzoraival.

Forrás: Semi.org.cn

A vállalat szerint (via Guru3D) idén szélesebb körben elérhetővé válhatnak a kérdéses termékek. A KX-5000-es központi egységek modelltől függően négymagosak vagy nyolcmagosak, de nincs bennük AMD SMT-nek vagy Intel Hyper-Threadingnek megfelelő szolgáltatás. A maximum órajelük 2 GHz, támogatják DDR4 memóriát, a PCI Express 3.0 csatolófelületet, és az USB 3.1 Gen2 adatkommunikációt.

Mindebből eléggé úgy tűnik, hogy az AMD-Intel duónak egyelőre nincs mitől félnie, a kínai vállalat legfeljebb az abszolút belépőkategóriás számítógépek piacán lehet versenyképes. A tervek szerint ez már középtávon megváltozhat, a Zhaoxin következő években piacra dobandó termékei már az AMD Ryzenekéhez hasonló teljesítményt nyújthatnak.

Ha szeretne még több érdekes techhírt olvasni, akkor kövesse az Origo Techbázis Facebook-oldalát, kattintson ide!