Jelerősítőként is működhetnek az Asus egyes routerei

asus mesh wifi router repeater
Vágólapra másolva!
Egymáshoz párosíthatóak a routerek, hogy erősítsék az otthoni WiFi-hálózat jelét.
Vágólapra másolva!

A vezeték nélküli routerek vásárlása annyira már nem jellemző, hiszen a nagy internetszolgáltatók többsége évek óta WiFi-képes modemeket bocsájt az ügyfelek rendelkezésére. Inkább csak akkor veszünk WiFi routereket, ha az otthonunk mérete miatt egyetlen eszköz nem képes jellel ellátni az egész lakást, vagy meggyűlik a bajunk a társasházakban lévő rengeteg router által okozott interferenciával. A szolgáltató által biztosítottnál erősebb jelű routerrel lakaratézható lehet az összes szomszéd routere, még ha az érintettek nem is örülnek majd a megoldásnak.

Forrás: Asus

Az Asus most követendő példának mondható kezdeményezéssel rukkolt elő: lehetővé teszi, hogy a megfelelő routereit úgynevezett mesh hálózatba rendezzék az ügyfelek. Ez azt jelenti, hogy lesz egy elsődleges WiFi-routerük, a többi hozzápárosított router pedig jelismétlőként dolgozik majd, azaz

kiterjesztik a WiFi-hálózat hatótávolságát.

Sajnos az AiMesh névre keresztelt funkció nem lesz használható a vállalat összes meglévő routerén, egy szoftverfrissítés kell az elérhetővé tételéhez. Az Asus tájékoztatása szerint a hálózat kialakításához szükséges, béta verziójú szoftverfrissítések már telepíthetőek az RT-AC86U, az RT-AC68U, továbbá RT-AC1900-szériás termékeire, plusz hamarosan a ROG Rapture GT-AC5300, az RT-AC5300, és az RT-AC88U modellek is megkapják majd a béta szoftvert.

Az nem világos, hogy a vállalat jövőben piacra kerülő termékei már alapból támogatni fogják-e az AiMesh-t, de ez nyilvánvalóan jó ötlet volna a cég részéről.

Állítólag nagyon egyszerű az AiMesh konfigurálása: az Asus mobilappjában be kell állítani a fő routert, majd a jelerősítésre használni kívánt többi routert vissza kell állítani gyári állapotba, végül pedig a mobilappban hozzá kell adni azokat a mesh rendszerhez.

Ha szeretne még több érdekes techhírt olvasni, akkor kövesse az Origo Techbázis Facebook-oldalát, kattintson ide!