4K-s mobilokban gondolkodik a Sony

sony xperia x android okostelefon
Sony Xperia X
Vágólapra másolva!
Méregdrága OLED paneleken mutatkozhat be a felbontás.
Vágólapra másolva!

Már évek óta újból csak küszködik az okostelefonos piacon a Sony, a készülékei legutóbb akkor keltették fel igazán a fogyasztók érdeklődését, mikor ipari trendet elindítva rengeteg modelljét részben vízállóra tervezte. A vállalat felhasználói felületekért felelős egyik vezetője most elárulta, hogy a Sony nagy pénzeket fektet 4K OLED panelek mobilokba való eljuttatásába, a cég ezt tartja a következő nagy durranások egyikének a mobilpiacon.

Sony Xperia X Forrás: Sony

Hitoshi Osawa meglátása több szempontból is furcsának mondható. A nyilvánvaló kérdés, hogy mi értelme van 4K felbontású panelt tenni az okostelefonokba, főleg mikor a jelenlegi 2560×1440 és 2960×1440 pixeles paneleket is tipikusan a natív felbontásuk alatt működtetik a mobilgyártók, hogy gondoskodjanak a szaggatásmentes grafikai megjelenítésről, és korrekt szinten tartsák az akkus üzemidőt.

A kettes számú érdekesség, hogy az OLED panelek gyártása nagyon drága mulatság, és a nagy méretű panelek esetében a mai napig sem sikerült leszorítani az árat. Olyannyira rossz a helyzet, hogy a Samsung az idei CES-en már demonstrálta is az OLED utódját, a microLED-et. Mindkét kijelzőtípusban maguk a pixelek bocsájtják ki a fényt, azaz nincs szükségük háttérvilágításra. A legnagyobb különbség köztük, hogy az OLED-del ellentétben a microLED nem organikus anyagokból épül fel, így sokkal egyszerűbb és olcsóbb az előállítása.

Mindez azt is jelenti, hogy az OLED jövője már középtávon is kérdéses.

A tévékben már megindult a leváltása, átmeneti megoldásként a Samsung a kvantumpontos kijelzőket kezdte el használni. A kis átlójú mobilkijelzőkben továbbra is jó ideig használatban maradhat az OLED, de nincs okunk kételkedni abban, hogy az olcsóbb gyártás miatt idővel ebben a szegmensben is átveszi a helyét a microLED.

Jó kérdés, hogy ilyen körülmények között mi értelme van komoly pénzeket ölni az OLED-es fejlesztésekbe, főleg ha erősen kérdéses azok piacképessége.

A 4K-s kijelzőjű okostelefonok iránt érdeklődőknek nem érdemes arra számítaniuk, hogy a februári Mobile World Congress-en bemutatkozhat az első ilyen Xperia.

Ha szeretne még több érdekes techhírt olvasni, akkor kövesse az Origo Techbázis Facebook-oldalát, kattintson ide!