A felhasználókra bízná a munkát a Facebook

2018.01.22. 08:05

Nem szeretné maga megítélni, hogy melyek a megbízható hírforrások.

Mark Zuckerberg ígéretei szerint az idei évben a Facebook egy mentálisan kevésbé romboló, továbbá megbízhatóbb információkkal szolgáló szolgáltatássá válik majd. Az utóbbi azt jelenti, hogy a közösségi hálózat szeretné minél jobban visszaszorítani a kamu híreket, amihez viszont meg kell ítélnie, hogy mely portálok szolgáltatnak hiteles és hiteltelen információkat.

Mark ZuckerbergForrás: AFP/2017 Getty Images/Paul Marotta

Ez hatalmas munkának tűnik, ráadásul egy igazi aknamező: a Facebook nem szeretne politikai állásfoglalásokba bonyolódni, hiszen ezzel maga is politikai támadások céltáblájává válhatna, plusz felhasználókat veszíthetne. A portál alapítója most bejelentette, hogy elkerülő manőverrel kívánja megoldani a problémát: 

a facebookozókra fogja bízni a hírforrások hitelességének megállapítását.

A megoldás elsőre a Facebook és a felhasználók szempontjából is előnyösnek tűnik, azonban nagy kérdés, hogy a gyakorlatban mennyire fog beválni a szisztéma. A hamis hírek alajáraton azért terjednek futótűzként a közösségi hálózaton, mert a felhasználók jelentős része képtelen megítélni a hírforrások hitelességét. Még ha gyanús is nekik valami a történetekben, akkor sem veszik a fáradtságot, hogy a továbbosztásuk előtt néhány Google-kereséssel megpróbáljanak utánajárni azoknak.

TOVÁBBI CIKKEK A ROVATBÓL

Ha szeretne még több érdekes techhírt olvasni, akkor kövesse az Origo Techbázis Facebook-oldalát, kattintson ide!