A felhasználókra bízná a munkát a Facebook

Mark Zuckerberg, Harvard
CAMBRIDGE, MA - MAY 25: Facebook Founder and CEO Mark Zuckerberg delivers the commencement address at the Alumni Exercises at Harvard's 366th commencement exercises on May 25, 2017 in Cambridge, Massachusetts. Zuckerberg studied computer science at Harvard before leaving to move Facebook to Paolo Alto, CA. He returned to the campus this week to his former dorm room and live streamed his visit. Paul Marotta/Getty Images/AFP
Vágólapra másolva!
Nem szeretné maga megítélni, hogy melyek a megbízható hírforrások.
Vágólapra másolva!

Mark Zuckerberg ígéretei szerint az idei évben a Facebook egy mentálisan kevésbé romboló, továbbá megbízhatóbb információkkal szolgáló szolgáltatássá válik majd. Az utóbbi azt jelenti, hogy a közösségi hálózat szeretné minél jobban visszaszorítani a kamu híreket, amihez viszont meg kell ítélnie, hogy mely portálok szolgáltatnak hiteles és hiteltelen információkat.

Mark Zuckerberg Forrás: AFP/2017 Getty Images/Paul Marotta

Ez hatalmas munkának tűnik, ráadásul egy igazi aknamező: a Facebook nem szeretne politikai állásfoglalásokba bonyolódni, hiszen ezzel maga is politikai támadások céltáblájává válhatna, plusz felhasználókat veszíthetne. A portál alapítója most bejelentette, hogy elkerülő manőverrel kívánja megoldani a problémát:

a facebookozókra fogja bízni a hírforrások hitelességének megállapítását.

A megoldás elsőre a Facebook és a felhasználók szempontjából is előnyösnek tűnik, azonban nagy kérdés, hogy a gyakorlatban mennyire fog beválni a szisztéma. A hamis hírek alajáraton azért terjednek futótűzként a közösségi hálózaton, mert a felhasználók jelentős része képtelen megítélni a hírforrások hitelességét. Még ha gyanús is nekik valami a történetekben, akkor sem veszik a fáradtságot, hogy a továbbosztásuk előtt néhány Google-kereséssel megpróbáljanak utánajárni azoknak.

Ha szeretne még több érdekes techhírt olvasni, akkor kövesse az Origo Techbázis Facebook-oldalát, kattintson ide!