Nem a sok mobilozás árt a gyerekeknek

okostelefon blond sweet movie sunny video light young smart child using phone future bright behave modern mobile indoor closeup daytime looking spoiled european watching caucasian generation residential concentrate electronics western
26249508 - little kid playing game on smart phone
Vágólapra másolva!
Ennél sokkal fontosabb, hogy mit tesznek a telefonozás ideje alatt.
Vágólapra másolva!

A szakértők hosszú időn keresztül azt javasolták a szülőknek, hogy a mobilozással kapcsolatos negatív hatások elkerülése érdekében korlátozzák napi legfeljebb 1-2 órára azt az időt, mikor a gyermekek nyomkodhatják a telefonokat. A tavalyi év végén egy brit, most pedig egy amerikai kutatócsoport is arra jutott, hogy ez önmagában egy téves elképzelés.

Forrás: 123rf

Mindkét csoport azt állítja, hogy alapvetően nem az idő, hanem a telefonon végzett tevékenység a fontos. Ez lehet aktív és passzív: az előbbibe például a videojátékok és a kreatív természetű tevékenységek tartoznak, míg az utóbbi alatt mondjuk az internetes videók megtekintését és a közösségi médiás hírfolyamok böngészését kell érteni.

Valójában az aktív és a passzív tevékenységek aránya a fontos: minél inkább az aktív tevékenységekre végzésére kell inspirálni a gyerekeket.

Természetesen a kutatók nem tagadják, hogy szükséges lehet limitálni magát a mobilozással eltöltött időt is, például ha a gyermek keveset mozog, vagy a mobilozás miatt elhanyagolja a szocializációt. Ilyen esetekben javasolt minél előbb kideríteni, hogy a gyerek milyen oknál fogva preferálja az egyéb elfoglaltságok helyett a mobilozást. Az egészségtelenül soknak ítélt telefonozás lelki problémák tünete és személyiségvonások megnyilvánulása is lehet, adott esetben érdemes lehet szakemberhez fordulni tanácsért.

Ha szeretne még több érdekes techhírt olvasni, akkor kövesse az Origo Techbázis Facebook-oldalát, kattintson ide!