997 millió eurós bírságot kapott a Qualcomm

Qualcomm CEO  Steve Mollenkopf
Qualcomm chief executive Steve Mollenkopf speaks July 17, 2017 at the Fortune Brainstorm Tech conference in Aspen, Colorado, saying the chipmaker's legal war with Apple is about defending his company's business model, but predicted an eventual out-of-court settlement. But Mollenkopf said the disputes are likely to be resolved outside court and that the two tech giants will "move on to greener pastures." Mollenkopf's comments came weeks after the mobile chipmaking giant filed legal actions against Apple, alleging patent infringement and requesting a ban on the import to the US market of some iPhones. / AFP PHOTO / Rob Lever
Vágólapra másolva!
Éveken keresztül fizetett az Apple-nek a chipjei exkluzív használatáért.
Vágólapra másolva!

Rosszul indult az elmúlt években a világ számos pontján versenyhatósági vizsgálatok célkeresztjébe került Qualcomm szerdai napja, az Európai Bizottság ugyanis kiosztott egy 997 millió eurós, azaz bő 308 milliárd forintos büntetést a chiptervező cégnek.

Steve Mollenkopf, a Qualcomm vezérigazgatója Forrás: AFP/Rob Lever

A versenyhatósági vizsgálat során az EU nyomozói megállapították, hogy a 2011 és 2016 között a Qualcomm gyakorlatilag megvesztegette az Apple-t, hogy az iPhone és iPad termékeiben kizárólag a vállalat modemjeit használja. Ez nem pusztán a komponensek leárazásában nyilvánult meg, a Qualcomm konkrétan fizetett az exkluzivitásért az Apple-nek.

– magyarázta a helyzetet Margrethe Vestager, az Európai Bizottság versenyjogi biztosa.

Mint már említettük, a Qualcommnak nem először gyűlt meg a baja a versenyhatóságokkal: 2009-ben a dél-koreaitól kapott egy 207 milliós dolláros bírságot, majd 2014-ben a kínai állított ki a cégnek egy 975 millió dolláros csekket.

Mindkét esetben a piaci hatalmával való visszaélés, unfair üzleti praktikák folytatása miatt bírságolták meg a vállalatot.

Mindeközben a Qualcommot jelenleg az Apple is perli, a vád szerint a chiptervező ugyanis elfelejtett kifizetni a cégnek olyan 1 milliárd dollárnyi jogdíjat. További dráma, hogy a Broadcom mindenáron meg akarja szerezni a Qualcommot, és nyilvánvalóvá tette, hogy ezt akár ellenséges felvásárlás keretében is hajlandó kivitelezni, bár a belátható jövőben biztosan nem jön majd össze a hatalomátvétel.

Ha szeretne még több érdekes techhírt olvasni, akkor kövesse az Origo Techbázis Facebook-oldalát, kattintson ide!