997 millió eurós bírságot kapott a Qualcomm

2018.01.24. 13:25

Éveken keresztül fizetett az Apple-nek a chipjei exkluzív használatáért.

Rosszul indult az elmúlt években a világ számos pontján versenyhatósági vizsgálatok célkeresztjébe került Qualcomm szerdai napja, az Európai Bizottság ugyanis kiosztott egy 997 millió eurós, azaz bő 308 milliárd forintos büntetést a chiptervező cégnek.

Steve Mollenkopf, a Qualcomm vezérigazgatójaForrás: AFP/Rob Lever

A versenyhatósági vizsgálat során az EU nyomozói megállapították, hogy a 2011 és 2016 között a Qualcomm gyakorlatilag megvesztegette az Apple-t, hogy az iPhone és iPad termékeiben kizárólag a vállalat modemjeit használja. Ez nem pusztán a komponensek leárazásában nyilvánult meg, a Qualcomm konkrétan fizetett az exkluzivitásért az Apple-nek.

Ez azt jelentette, hogy egyetlen gyártó sem volt képes rivalizálni a piacon a Qualcommal, függetlenül attól, hogy mennyire voltak jók a termékei

– magyarázta a helyzetet Margrethe Vestager, az Európai Bizottság versenyjogi biztosa.

Mint már említettük, a Qualcommnak nem először gyűlt meg a baja a versenyhatóságokkal: 2009-ben a dél-koreaitól kapott egy 207 milliós dolláros bírságot, majd 2014-ben a kínai állított ki a cégnek egy 975 millió dolláros csekket.

Mindkét esetben a piaci hatalmával való visszaélés, unfair üzleti praktikák folytatása miatt bírságolták meg a vállalatot.

Mindeközben a Qualcommot jelenleg az Apple is perli, a vád szerint a chiptervező ugyanis elfelejtett kifizetni a cégnek olyan 1 milliárd dollárnyi jogdíjat. További dráma, hogy a Broadcom mindenáron meg akarja szerezni a Qualcommot, és nyilvánvalóvá tette, hogy ezt akár ellenséges felvásárlás keretében is hajlandó kivitelezni, bár a belátható jövőben biztosan nem jön majd össze a hatalomátvétel.

TOVÁBBI CIKKEK A ROVATBÓL

Ha szeretne még több érdekes techhírt olvasni, akkor kövesse az Origo Techbázis Facebook-oldalát, kattintson ide!