530 millió dollárnyi kriptopénzt loptak

szerver data center internet archívum
TO GO WITH AFP STORY BY LOPEZ ESCURE AND VALENTIN BONTEMPS An employee of Equinix data center checks servers on July 21, 2014 in Pantin, a suburb north of Paris in the Seine-Saint-Denis department. Data centers have been flourishing in the working class suburbs of Seine-Saint-Denis, which has become the hub of digital storage in France over a few years. AFP PHOTO / MARTIN BUREAU
Vágólapra másolva!
Az eddigi rekordot 450 millióval a szintén japán Mt. Gox tartotta.
Vágólapra másolva!

Jókora bomba robbant péntek délután a kriptovalutás közösségben, miután a Japánban székelő Coincheck pénzváltótól egy ismeretlen fél 530 millió dollár, közel 132 milliárd forint értékű „NEM" kriptopénzt lopott. A bűntényt helyi idő szerint péntek délelőtt észlelték a Coincheck illetékesei, válaszul leállították a pénzváltó kifizetéseit, majd értesítették a rendőrséget és a bankfelügyeletet.

A kép csak illusztráció Forrás: AFP/Martin Bureau

A NEM-ről valószínűleg kevesen hallottak még, hiszen csak 2015-ben tűnt fel, ám ettől függetlenül jelenleg már a 10. legnépszerűbb kriptovaluta, darabja jelenleg 1 dollár környékén kapható. A becslések szerint a mostani rablás során a jelenleg forgalomban lévő NEM közel 7 százalékát tehette zsebre a támadó fél. A lopás körülményei tisztázatlanok, még korai fázisában jár a nyomozás.

A Coincheck természetesen megpróbál valamiféle módot találni az ügyfelek kártalanítására, de nem lennénk az áldozatok helyében, rengeteg pénzt kellene előteremtenie a cégnek.

A mostani ügy abszolút rekord a kriptovalutás rablások történetében, az eddigi csúcstartó a szintén Japánban székelő Mt. Gox volt. A lopás után csődbe ment pénzváltótól még 2014-ben – az akkori értékén – 450 millió dollárnyi BitCoint loptak, plusz a cég bankszámlájáról is leemeltek 27 millió dollárt.

Ha szeretne még több érdekes techhírt olvasni, akkor kövesse az Origo Techbázis Facebook-oldalát, kattintson ide!