Senki sincs biztonságban a kriptobányászoktól

megtakarítás félre tett pénz
Small chest full of gold coins (savings).
Vágólapra másolva!
Már a Google hirdetési rendszerébe is felcsempészték a bányászó kódokat.
Vágólapra másolva!

Lassan már mindenkinek lesz rá oka, hogy őszintén tele legyen a bugyra a kriptovalutákat bányászókkal. Első körben az erős asztali számítógépeket építeni kívánókkal utáltatták meg magukat a bányászok, miután az elmúlt olyan kilenc hónap során immáron másodszor generáltak globális hiányt a videokártyákból.

Forrás: Photononstop/Charlie Abad

Ez még nem semmi, a múlt év végétől kezdve ugyanis lehetővé vált egyes kriptovaluták böngészőkön keresztüli bányászata, ehhez csak egy JavaScript-kódot kell beágyazni a weblapokba. A rosszindulatú trükközők sejthetően azonnal le is csaptak a lehetőségre: a megoldással az internetezők számítógépeinek és mobiljainak erőforrásait használhatják arra, hogy pénz bányásszanak maguknak, így olyan netes reklámokat kezdtek gyártani, amelyek titokban betöltik a bányászó kódokat.

A Trend Micro biztonsági cég szerint a trükközőknek bő egy hete sikerült kicselezniük a Google DoubleClick hirdetési rendszer védelmét is, így teljesen legitim webhelyeken is megjelentek a pénzt bányászó hirdetések. Mikor a DoubleClick védelme elesik, akkor

például a Youtube-on, és a rendkívül népszerű egyéb portálok jókora részén is megjelenhetnek a rosszindulatú hirdetések.

Szerencsére részben lehet védekezni a kriptobányász kódok ellen. Az Opera legújabb verziója már beépítve tartalmaz egy bányászatot blokkolni próbáló komponenst, míg a Chrome és a Firefox felhasználói telepíthetik a No Coin bővítményt a böngészőikbe.

Ha szeretne még több érdekes techhírt olvasni, akkor kövesse az Origo Techbázis Facebook-oldalát, kattintson ide!