Szakállas trükkel gyorsulhat a Google Chrome

google chrome 64 böngésző
Google Chrome 64
Vágólapra másolva!
Szelektíven töltheti majd be a weblapok egyes elemeit a böngésző.
Vágólapra másolva!

A böngészők készítői minden tőlük telhetőt megtesznek a weblapok gyorsabb betöltése és megjelenítése érdekében, hiszen a szélsebes működés első számú szemponttá vált a netezők számára. A Bleeping Computer beszámolója alapján valamikor a belátható jövőben újabb trükkel bővülhet a Google Chrome arzenálja, elsőként csak mobilon, majd ha minden jól megy, akkor a böngésző számítógépes változatában is.

Google Chrome 64 Forrás: Origo

A trükk egyáltalán nem újdonság, „lazy loading" néven ismerik a webfejlesztők. Jelenleg a weblapok betöltésekor a Chrome csak azután kezdi el renderelni a weblapot, miután betöltötte a rajta lévő összes képet, továbbá iframe típusú elemet. Az utóbbi egy tipikusan külső tartalmak, például reklámok beágyazására használt doboz.

Az lesz a változás, hogy a Chrome elsőként csak azokat a képeket és iframe elemeket fogja majd betölteni, amelyek konkrétan megjelennek a böngésző ablakában.

A tesztek szerint ezzel (látszólag) 18-35 százalékkal kevesebb időt vehet igénybe a lapok megjelenítése.

Figyelembe véve, hogy a netezők általában nem kezdenek el az első képkockák megjelenése után vadul görgetni, a böngészőnek bőven lehet ideje betölteni maradék tartalmakat, így a késleltetéses trükk akár teljesen észrevétlen maradhat. Ettől függetlenül tervbe van véve a funkció opcionális kikapcsolhatósága, ha esetleg valakinek nem tetszene a működés.

A lazy loadinggal garantáltan minden netező találkozott már, a webfejlesztők körében is elterjedt trükk a portálok betöltésének gyorsítására.

Ha szeretne még több érdekes techhírt olvasni, akkor kövesse az Origo Techbázis Facebook-oldalát, kattintson ide!