Keményebben büntetik az autóban mobilozást a franciák

2018.02.07. 12:06

Már az út szélére húzódva sem lehet telefonálni az országban.

Magyarországhoz hasonlóan, Franciaországban sem lehet vezetés közben mobilt a kézben tartva használni, ám ez nem sokat javított a baleseti statisztikákon. Jobb híján a rendőrség most még keményebb eszközöket kap a kezébe a büntetéshez, hogy megpróbálja minden eddiginél jobban elrettenteni az autósokat a mobilozástól.

Forrás: Getty Images / Milos Stankovic

A Le Figaro (via Engadget) szerint most egy mértékadó törvényértelmezés született Franciaországban, amely szerint az út szélére félrehúzódva, leállított motor mellett sem lehet mobilozni,

a sofőrök kizárólag egy kifejezetten parkolásra megfelelő helyen állva vehetik a kezükbe a telefonjaikat.

A szabálytól kizárólag akkor lehet eltérni, amennyiben lerobbant az autó, vagy balesetet szenvedett a sofőr, esetleg azonnali orvosi segítségre lenne. Aki félrehúzódva telefonál, az három évre 3 büntetőpontot, továbbá 135 euró bírságot kaphat.

A bíróság jogértelmezése szerint az autósok hiába húzódnak le az út szélére, attól technikailag még részt vesznek a forgalomban.

Az autósokat és motorosokat képviselő helyi érdekvédelmi szövetség vegyes érzelmekkel fogadta a törvényértelmezést. A szóvivő szerint valóban büntethető a forgalom mobilozás miatti esetleges akadályozása, azonban mégis jobb ötletnek tartja arra biztatni a sofőröket, hogy inkább húzódjanak le az út szélére, ha valamilyen okból annyira telefonálni szeretnének.

TOVÁBBI CIKKEK A ROVATBÓL

mulHa szeretne még több érdekes techhírt olvasni, akkor kövesse az Origo Techbázis Facebook-oldalát, kattintson ide!