Keményebben büntetik az autóban mobilozást a franciák

Woman driving car Automobile Industry Beautiful Fashion Portrait One Woman Only Only Women Mid Adult Women Women Females Test Drive Comfortable Multi-Tasking Car Rental Driveway 30-39 Years Adult Smiling Sitting Driving Customer Caucasian Ethnicity One Pe
Woman enjoying driving car on her journey
Vágólapra másolva!
Már az út szélére húzódva sem lehet telefonálni az országban.
Vágólapra másolva!

Magyarországhoz hasonlóan, Franciaországban sem lehet vezetés közben mobilt a kézben tartva használni, ám ez nem sokat javított a baleseti statisztikákon. Jobb híján a rendőrség most még keményebb eszközöket kap a kezébe a büntetéshez, hogy megpróbálja minden eddiginél jobban elrettenteni az autósokat a mobilozástól.

Forrás: Getty Images / Milos Stankovic

A Le Figaro (via Engadget) szerint most egy mértékadó törvényértelmezés született Franciaországban, amely szerint az út szélére félrehúzódva, leállított motor mellett sem lehet mobilozni,

a sofőrök kizárólag egy kifejezetten parkolásra megfelelő helyen állva vehetik a kezükbe a telefonjaikat.

A szabálytól kizárólag akkor lehet eltérni, amennyiben lerobbant az autó, vagy balesetet szenvedett a sofőr, esetleg azonnali orvosi segítségre lenne. Aki félrehúzódva telefonál, az három évre 3 büntetőpontot, továbbá 135 euró bírságot kaphat.

A bíróság jogértelmezése szerint az autósok hiába húzódnak le az út szélére, attól technikailag még részt vesznek a forgalomban.

Az autósokat és motorosokat képviselő helyi érdekvédelmi szövetség vegyes érzelmekkel fogadta a törvényértelmezést. A szóvivő szerint valóban büntethető a forgalom mobilozás miatti esetleges akadályozása, azonban mégis jobb ötletnek tartja arra biztatni a sofőröket, hogy inkább húzódjanak le az út szélére, ha valamilyen okból annyira telefonálni szeretnének.

mulHa szeretne még több érdekes techhírt olvasni, akkor kövesse az Origo Techbázis Facebook-oldalát, kattintson ide!