Videó: így lopják a banki adatokat a vegyesboltban

aldi bankkártya hitelkártya adatlopás skimmer
Egy szempillantás alatt telepíthetőek lehetnek a kártyaolvasókra a skimmerek
Vágólapra másolva!
Egy szempillantás alatt telepíthető a kártyaleolvasókra a lopóeszköz.
Vágólapra másolva!

Nem csak meghackelt internetes szolgáltatásokon keresztül szivároghatnak ki a bankkártyánk adatai, valójában a bolti vásárláskor is lecsaphatnak rájuk a bűnözők. A boltokban kétféle támadási módszertől kell tartani: egyrészt meghackelhetik az üzlet fizetéseket bonyolító számítógépes rendszerét (volt már rá példa), másrészt pedig skimmereket helyezhetnek a kártyaleolvasókra.

Egy szempillantás alatt telepíthetőek lehetnek a kártyaolvasókra a skimmerek Forrás: Aldi USA biztonsági kamera

A bankautomatáknál is használatos skimmeres módszer lényege, hogy a bűnözők meglepően nehezen észrevehető kütyüket helyeznek a kártyaleolvasókra. Ezek egyrészt leolvassák a gépbe helyezett bankkártyák adatait, másrészt pedig a leütött gombok regisztrálása érdekében elfedik a normál számgombjaikat egy saját billentyűzettel.

Overlay skimmer Forrás: Krebs on Security

A lopóeszköz felhelyezése ellenére a kártyaolvasók tökéletesen funkcionálnak, csak épp a tolvajok megszerzik velük az összes olyan információt, amelyek szükségesek ahhoz, hogy pénzt lehessen leemelni az áldozatok bankszámláiról. Ehhez persze a felhelyezésük után néhány nappal fizikailag el kell azokat távolítaniuk a leolvasókról, hogy kiolvashassák belőlük az adatokat.

A fenti videón egy jelenleg körözés alatt álló amerikai férfi látható, aki az Aldi egyik pennsylvania üzletében pillanatok alatt felhelyezett egy lopóeszközt a pénztár kártyaolvasójára, méghozzá a pénztáros orra előtt.

Egy jól megtervezett skimmer esetén ennyire egyszerű az egész.

Ha szeretne még több érdekes techhírt olvasni, akkor kövesse az Origo Techbázis Facebook-oldalát, kattintson ide!