Huawei P Smart: ennyi pénzért ez kiváló telefon

Huawei p smart
Huawei P Smart
Vágólapra másolva!
Remek ár-érték arányt kínál a kínaiak középkategóriás okostelefonja: kirívóan gyenge pontja nincs, erősségei viszont annál inkább vannak. Most már tényleg nem kell felháborítóan sok pénzt a kasszánál hagynunk, ha használható, minőségi okostelefont szeretnénk.
Vágólapra másolva!

Vége azoknak az időknek, amikor a nem zászlóshajú árú okostelefonokat már vakon, kézbe véve fel lehetett ismerni, mert egy cseppnyi gagyiság – nevezzük nevén – még az igényesebbnek szánt darabokon is érezhető volt. Nem éreztem soha szép dolognak ezt, hiszen így gyakorlatilag büntetve lett az, aki nem akart egy fél vagyont okostelefonra költeni, miközben funkcióban a közép- vagy felső-középkategória is tökéletesen lefedte például az igényeit. A Huawei P Smart

a bűvös százezer forint alatt rajtolt bőven függetlenül, szolgáltatóknál vásárolva pedig még kedvezőbb lehet az ára.

A legjobb tulajdonsága pedig az, hogy amit ígér, azt be is tartja, vagyis nem okoz csalódást.

Kecsesen pózol Fotó: Mudra László - Origo

Csinos külső, foltos hátsó

Ami a külsőt illeti, a telefon simán elmehetne prémium darabnak is. Szépen kerekedő, egy darabból álló fém készülékház, mely kézbe véve boldogan simul az ember tenyerébe,

nagyon kényelmes kézbe venni, használni. Annak ellenére, hogy hatalmas, 5,65 hüvelykes kijelzője van, mégis kompakt.

Zászlóshajó-érzete van az embernek teljes mértékben, annak ellenére, hogy persze a hátlap azért rendesen vonzódik a bőrünkhöz, és hogy hiányunkat pótolja, az ujj-és tenyérlenyomatunk meg-meglátszódik az általunk használt fekete színű készüléktesten. (Ezen kívül még kék és arany színekben kapható, mindhárom verzió kifejezetten uniszexnek tűnik.) Emellett az alumíniumborítás egyszerűen magában hordozza elkerülhetetlen sorsát, előbb-utóbb, ha tok nélkül használjuk, évgyűrűként jelennek majd meg rajta a használat nyomai.

Itt szép tiszta a hátlap, tok nélkül nem lesz mindig ilyen Fotó: Mudra László - Origo

Viszont a mostanában divatos üvegborítású telefonokhoz képest ellenállóbbnak éreztem, és összegezve egy igényes, jó anyagú okostelefont kapunk a pénzünkért. Nem egyedi olyan szempontból, hogy sok helyről merített a designcsapat, de nincs ezzel gond,

a végeredmény nagyon kellemes, ennek pedig a vevő a haszonélvezője.

Fontos kiemelni, hogy van jackdugója, aminek örülünk, és micro USB csatlakozóval szerelték fel, aminek kevésbé, az egyre jobban terjedő USB-C bemenetnek hangosabban tapsoltam volna. Alul van egy hangszóró is, de inkább ne kihangosítva akarjunk zenét hallgatni sokáig, nem a megfelelő eszköz erre a telefon. Pontosabban: vannak ennél megfelelőbb berendezések is erre.

Aranyban és kékben is létezik, de túl szexi lett a fekete ahhoz, hogy ne ezt próbáljam ki Fotó: Mudra László - Origo

Büszkén mutathat meg bármit

A kijelző nyújtott, 18:9-es képarányú darab, ez tavaly terjedt el igazán az okostelefonok között, szerintem minden tekintetben kényelmesebb tartalomfogyasztást tesz lehetővé (meg kecsesebb készülékházat persze).

Az előlap 76 százaléka maga a kijelző, ez kiváló arány.

Az IPS-LCD panel Full HD+ felbontású (2160x1080), természetes színmegjelenítést kapunk, a fényerő is rendben van, a betekintési szögeket illetően már kevésbé tökéletesek a színek, de ez pont az a tulajdonság, amit személy szerint kevésbé tartok lényegesnek, és akkor finom voltam.

Persze, a felsőkategóriában vannak sokszorosan szemet gyönyörködtetőbb kijelzők, de az áruk is sokszorosa a P Smartnak.

A középkategóriás mezőnyben egyértelműen kitűnik a készülék képernyője.

A kijelzőn gyárilag van fólia, ne aggódjon senki Fotó: Mudra László - Origo

Intelligensen gyors

A mindennapos használatban garantáltan el fogjuk felejteni, hogy középkategóriás telefonunk van, és nem valami erősebb gép, ugyanis a napi feladatokat, csont nélkül hozza a kínai vállalat saját fejlesztésű Kirin 659-es nyolcmagos processzora.

Az alapfunkciók mellett a netezés, dokumentumkezelés, applikációk használata is teljesen oké, és az általános felhasználó élmény is rendben van,

annál is inkább, mert örökölte a 2016 végén még a felsőkategóriás Huawei Mate 9-ben debütált machine learninget, vagyis azt, hogy a telefon intelligens módon, és innentől a Huawei közleményét idézem, „megtanulja a felhasználó szokásait, pontosan kiszámítsa viselkedését, és megfelelően ossza be a processzor használatát, hogy az időben szabadítson fel területet az alkalmazások használatához." Hogy ez a P Smartnál is olyan jól működik-e, mint a nagy elődöknél, ahhoz persze hónapokig kéne nyüstölni, de biztos, hogy remek irány az, hogy ez a tulajdonság már a középkategóriában is megjelenik a Huawei készülékei között.

Remek teljesítmény vékony, kompakt házban Fotó: Mudra László - Origo

Persze ennyi pénzért nem kapunk gigantikus erőművet, a tophardvert igénylő játékok például, mint személyes kedvencem, az Asphalt-sorozat, egy idő után azért le tudják lassítani a telefont. Ez ebben a kategóriában szerintem elfogadható kompromisszum, aki ezekkel az alkalmazásokkal töltene el jelentősebb időt, tudni fogja, hogy drágábban úszhatja csak meg a vásárlást, ha tökéletes élményt akar.

Nappal fotózzunk, de éjjel pihenjünk inkább

Középkategóriás telefonoknál a kamera mindig a legérzékenyebb pont, nincs ez máshogy itt sem. Nagyon jó, hogy a dupla hátlapi kamerának köszönhetően (13 és 2 megapixelesek) nagy mélyélességű, bokeh-hatású fotókat is tudunk készíteni, vagyis kiemelhetjük a fő támát, a hátteret pedig elmossa a készülék; a szelfigenerációnak fix, hogy nagy öröm a 8 megapixeles előlapi kamera szépítő módja, amely a gyártó szerint „felismeri az arcokat és a nemeket, automatikusan állítja be a megfelelő színeket és a szépítő mód fokozatait", de tény, hogy

a legjobb fotókat nappal / jó fényviszonyok között kapjuk majd, ilyen esetben teljesen tisztességesen teljesít a készülék.

Egy kevésbé kivilágított szobában, belső térben, rossz fényviszonyok között viszont maximum a középkategóriában eddig tapasztaltnál kapunk jobb eredményeket. Persze megörökíteni helyzeteket, dokumentálni így is lehet vele, vállalható a végeredmény. de ez a vonal valószínűleg sokáig a prémium zászlóshajó termékek erőssége marad.

A dupla kamera jó hír, kicsit lejjebb a kiváló ujjlenyomat-érzékelő még jobb Fotó: Mudra László - Origo

Pro(fi) üzemmódban érdemes játszania a beállításokkal azoknak, akik értenek hozzá, ekkor még tovább javíthatunk a kamera teljesítményén. A kameraszoftver mások mellett panoráma, dokumentum beolvasás vagy éppen ételfotózós üzemmódot is felajánl, szóval lőhetjük is fel Instagramra a vasárnapi rántott húst, ha kedvünk szottyan.

Néhány tesztfotó:

Téli, budai táj Forrás: Origo
Vízcseppes természet Forrás: Origo
Színek, ágak, benti fények Forrás: Origo
Huawei mindenhol Forrás: Origo

Ami még fontos lehet

A P Smartot, ahogy a Huawei többi okostelefonját is, a kínai cég EMUI nevű saját Android variánsa üzemelteti, ha valaki hagyományosabb felületet szeretne, akkor bármilyen indítóprogramot letölthet a Google Play alkalmazásboltból.

A hátlapon lévő ujjlenyomat-felismerő szenzor tökéletes, ezt már megszokhattuk a Huaweitől, és extra funkciói is vannak - ezt is.

Hívásfogadásra, fotózásra, a képek közötti lépkedésre is használható, a kedvencem az értesítési panel előhúzása, így nem kell tornáznia a kéznek. A 3000 mAh-s akkumulátor gyenge pontja, hogy nem tudjuk gyorstöltéssel helyzetbe hozni, pedig a prémium darabok már szupertöltésre is képesek, erre nagyon büszke a cég. Úgy tűnik, ez még nem fér bele a középkategóriába, de tulajdonképpen nem akkora probléma, 20 százalék alá nem nagyon fog zuhanni a nap végén az aksi, ha pedig mégis kirívóan nagy lenne egy-egy nap az energiafogyasztásunk, akkor kétféle üzemmód is segítheti kihúzni a nap végéig. Nem lesz rá szükség.

Nano SIM kell bele, akár kettő is elfér Fotó: Mudra László - Origo

A készülék bal oldalán lévő, szokásos módon kihúzható SIM-tálcára egy nano SIM-kártyát és egy microSD memóriakártyát lehet tenni, utóbbit beáldozva pedig még egy nano SIM-et is betehetünk, vagyis

két számot is képes kezelni a telefon

dual standby módban. Ez utóbbi azt jelenti, hogy csak az egyik SIM-kártyán lehet aktív kapcsolat: ha az egyik számon beszélünk akkor a másik számra érkező hívás esetén "a hívott szám jelenleg nem elérhető" üzenet hallható a hívó fél számára.

Összegzés

A bevezetőben azt írtam, hogy a készülék azt teljesíti, amit ígér, és ez ilyen árcédula mellett egy remek ár-érték arányt jelent. Egy remekül használható okostelefon, gyors rendszerrel, remek napi teljesítménnyel és kijelzővel, nem kiemelkedő, de tisztességes kamerával, villámgyors ujjlenyomat-leolvasóval és minőségi készülékházzal.

Jó formában van, minden tekintetben Fotó: Mudra László - Origo

Mi mást is várhatna el az ember egy kártyafüggetlenül (ha csak tíz forinttal, de akkor is) 90 ezer forint alatt kezdő készüléktől?

Ha nem akarunk sokat költeni, de igényes okostelefont vásárolnánk, hazai szervizháttérrel és ügyféltámogatással, érdemes számba venni, kipróbálni a Huawei P Smartot.