A mobilozók harmadát verhetik át a hamis banki appok

2018.03.01. 14:07

Mindeközben a megkérdezettek 58 százaléka nézett valódi appot hamisnak.

Az elsősorban az ingyenes vírusirtójáról ismert Avast új hobbija, hogy mobilbiztonsági kutatásokat prezentál a Mobil Világkongresszuson. A cég tavaly adatlopó WiFi hotspotokkal próbálta felhívni a figyelmet a nyilvános vezeték nélküli hálózatok veszélyeire, idén pedig egy mobilos banki alkalmazásokkal foglalkozó, nemzetközi felmérés eredményeit tette közzé.

A kép csak illusztrációForrás: Getty Images/Geber86

A vállalat arra volt kíváncsi, hogy a fogyasztók hány százaléka használ a számlavezető pénzintézete által kibocsájtott mobilbankos alkalmazást, továbbá mennyire képesek különbséget tenni a valódik banki appok és a bűnözők által készített hamisítványaik között.

A felmérés reprezentatív: egy tucat ország (Egyesült Államok, Egyesült Királyság, Franciaország, Németország, Oroszország, Japán, Mexikó, Argentína, Indonézia, Csehország, Brazília és Spanyolország) 40 ezer mobilozóját szondázta meg a vállalat.

A felmérés alapján a megkérdezettek 43 százaléka használ mobilbankos alkalmazást, akik pedig nem, azok 30 százaléka biztonsági okból marad távol az appoktól. Ami ennél érdekesebb, hogy a valódi-hamis összehasonlítások során 36 százalék nézett valódinak legalább egy hamisított mobilbankos alkalmazást,

míg 58 százalék vélt minimum egy valódi appot hamisítottnak.

Az Avast állítása szerint végső soron nem meglepőek az utóbbi értékek, a bűnözők ugyanis egyre több energiát fektetnek a hamis banki appjaik kinézetének a reszelésére, nehogy az amatőr kinézetük miatt fogjanak gyanút a potenciális áldozataik.

Inkább az a vicces, hogy a megkérdezettek sokkal nagyobb tábora néz valódi banki alkalmazásokat hamisnak, mint fordítva, ami sokat elmond az efféle appok tipikus kinézetéről és ergonómiájáról.

TOVÁBBI CIKKEK A ROVATBÓL

Ha szeretne még több érdekes techhírt olvasni, akkor kövesse az Origo Techbázis Facebook-oldalát, kattintson ide!