Gyorsabban jöhetnek Macre és Linuxra a játékok

2018.03.01. 16:07

Az Apple számítógépein és mobileszközein is használható már a Vulkan API.

Fantasztikus hírt kaptak a játékfejlesztők, ugyanis némi kerülőutas hackelésnek köszönhetően immáron macOS és iOS operációs rendszereken is használható a Vulkan grafikus programozási felület. Ez azt jelenti, hogy amennyiben a játékmotorjaikban a Vulkant használják, akkor a játékaikat minimális munkával Windows, Linux, Android, macOS és iOS operációs rendszerekre is ki tudják már adni.

Hamarosan a Rise of the Tomb Raider is elérhető lesz Macre és LinuxraForrás: Square Enix

Sajnos az Apple továbbra is mereven elzárkózik a DirectX 12 nagy ellenfelének számító Vulkan támogatásától, helyette a saját Metal nevű API-ját kényszeríti rá a fejlesztőkre, ami viszont csak macOS és iOS rendszereken érhető el. Ez az üzletpolitika nem változott, a Vulkan támogatása most közvetett módon érkezett meg a vállalat eszközeire, az ingyenes és nyílt forráskódú MoltenVK keretrendszer képében.

A MoltenVK úgy működik, hogy beépül a grafikus vezérlő meghajtóprogramja és a játékmotor közé, majd valós időben Metal API-s utasításokká alakítja a játékmotorok Vulkan API-s utasításait.

Nem támogatja az összes utasítást, de az oroszlánrészükkel megbirkózik.

A Valve már teszteli egy ideje a MoltenVK-t, és rendkívül bizalomgerjesztőek az eddigi eredmények: a DOTA2-ben a normál OpenGL-es renderelőhöz képest a MoltenVK + Vulkan kombó egyes esetekben akár 50 százalékkal magasabb képkockasebességet is eredményezhet.

A DOTA2 is sokkal szebben fut macOS-en a MoltenVK + Vulkan kombinációvalForrás: Khronos Group

A MoltenVK több szempontból is kiváló hír a játékosok számára: az univerzálisan az összes számítógépes és mobilos platformon használható Vulkan API-nak hála a töredékére csökken a játékok Windowson kívüli platformokra való eljuttatásuk időigénye és költsége.

Az eddiginél sokkal több játék jelenhet majd meg macOS és Linux rendszerekre, ráadásul sokkal gyorsabban.

TOVÁBBI CIKKEK A ROVATBÓL

Ha szeretne még több érdekes techhírt olvasni, akkor kövesse az Origo Techbázis Facebook-oldalát, kattintson ide!