Ennyivel tűnik nagyobbnak az orra a szelfiken

2018.03.02. 18:08

Rengetegen plasztikáztatnák a széles látószögű lencsék miatt az orrukat.

Lassan már nehéz számon tartani a közösségi média által közvetve vagy közvetlenül kiváltott, előre nem látott emberi problémákat. Az Amerikai Arcplasztikai és Helyreállító Sebészeti Akadémia közleménye szerint (via The Verge) a tavalyi évben a szakmai szervezethez tartozó orvosok 55 százalékát kereste már fel olyan páciens, aki meg szerette volna műttetni az orrát, hogy jobban mutasson az okostelefonnal készült szelfiken, mivel túl nagynak vélte a szaglószervét az önarcképeken.

Forrás: AFP/Imaginechina/Chen Xiaogen

A jelenség mögött az áll, hogy az okostelefonok jókora részében nem normál látószögű, hanem széles látószögű lencsét használó előlapi kamera van. A szelfiket tipikusan nagyon közelről készítik a mobilozók, így a rövid távolságnak köszönhetően jelentős és feltűnő lesz az arcuk arányainak torzulása a fotókon; emiatt tűnik nagynak az orruk.

Boris Paskhover plasztikai sebész konkrétan számosította is az orrméret változását: átlagos karakterisztikájú arcok esetén a 30 centiméterről készített széles látószögű szelfiken a férfiak orra 30 százalékkal, míg a nőké 29 százalékkal tűnik nagyobbnak.

TOVÁBBI CIKKEK A ROVATBÓL

Ha szeretne még több érdekes techhírt olvasni, akkor kövesse az Origo Techbázis Facebook-oldalát, kattintson ide!