A Facebookkal és a Google-lel senki sem veheti fel a versenyt

Evolution Konferencia
Evolution Konferencia
Vágólapra másolva!
Az Evolution konferencia csak bemelígtés volt, hiszen olyna változások jönnek, sőt, már most is vannak, amiket igazán széles iparági közönséggel a Media Hungary-n fogunk majd kibeszélni. A szakmai konferencián a hagyományokhoz híven a Magyar Reklámszövetség és társzervezetei bemutatták a tavalyi reklámtortát. De átbeszéltük a közösségi média, az influencer marketing, az e-kereskedelem, a digitális hirdetési eszközök, az új média, az érzelem- és adatmarketing, a HR, a fintech és az online videók területén az elmúlt években tapasztalható üzleti átalakulásait is.
Vágólapra másolva!
Evolution Konferencia Forrás: Origo

– zárta mondandóját a hatodik alkalommal megrendezett Evolution konferencia nyitó-előadásában Pogátsa Zoltán, közgazdász. Szerinte ugyanis senki nem tud a médiacégek közül olyan modellt felállítani, amely versenyezhet a két óriás tárházával. Majd kitért arra, hogy a hirdetési szektor ráállt arra, hogy olyan szükségleteket teremtsen, amiket az ember magától nem talál ki és ezáltal még inkább az állandó fogyasztás irányába tereli őket. A konferencia nyitó-előadásával párhuzamosan a hagyományokhoz híven a Magyar Reklámszövetség és társszervezetei bemutatták az előző évi reklámtortát.

A kutatásból kiderült, hogy a teljes reklámpiac mérete 240,98 milliárd forint volt az előző évben, amely így 11,52 százalékos növekedést ért el.

A konferencia első napján a közösségi média szekcióban többek között szó volt az influencerekről, akikkel érdemes hosszútávon együttműködni, és ha nem egyeznek az influencer értékei a márkáéval, akkor inkább saját véleményvezérbe érdemes fektetni. Az e-kereskedelmi szekcióban szó esett arról, hogy a szegmentálás kezd eltolódni a perszónák, a viselkedés alapú szegmentálás irányába, ahol azokra a kérdésekre keressük a választ, hogy milyen hívószavakra reagálnak, mitől félnek és mik a céljai a fogyasztóknak. A fintech szekcióból kiderült, hogy a PSD2 irányelv bevezetésével Európában megnyílhat a világ a kisebb pénzügyi vállalatok előtt, amely azt is jelentheti, hogy a bankok elbukhatják a profitjuk negyedét is, mivel az PSD2 jelentősen leszoríthatja a tranzakciós díjakat, költségeket a blokklánc alkalmazásával.

A reklámtorta növekedése, hogy folyamatosan újabb és újabb felületekre tereljük a fogyasztókat - vagy ahogy fintech szekcióban hallhattuk-, a blockchain egyre növekvő hatása a médiára és a tartalomfogyasztásra és még lehetne sorolni, mind-mind ebbe az irányba mutatnak." – mondta Csermely Ákos, az Evolution konferencia tulajdonosa.

Evolution Konferencia Forrás: Origo

A konferencia második napján az érzelemmarketing volt fókuszban. A nap Pál Ferenc előadásával indult, aki az érzelmekről és vágyakról szóló előadásában elmondta, hogy a sikeres érzelem alapú kommunikáció folyamata: az érzések megélése, az érzelmek kifejezése, és az érzelmileg aktívválasz. A téma keretében Sas István kifejtette, hogy

a nagy márkák a 21. századra jöttek rá arra, hogy a birtoklási vágyra épül kontextust és üzentet kell sugározzanak a fogyasztók felé,

amely révén nem terméket, hanem szimbolikus tulajdonokat adnak el nekik. A hírnévmenedzsment kapcsán szóba került, hogy márkák, mint a kígyóbőrét, úgy vetik le az imidzsüket és mennek át az egyes közösségi média platformokra, holott sokszor az anonimitás érték, ugyanis elsőbenyomást csak egyszer lehet tenni. Emellett szó esett még a programmatic és adatmarketing legújabb trendjeiről, az online videók fogyasztásról, valamint a hr és az employer branding kapcsolatáról is.

De nem állunk meg, folytatjuk a Média Hungary-vel melynek idén a mottója a Digital Hungary, minden digitalizálódik. Május elején arra keressük majd a választ, hogy ki, kit, hogyan ér el, azaz kik lesznek a fogyasztókat elérő piac szereplői?" – összegezte Csermely Ákos, az Evolution konferencia főszervezője.