Megjelent a Mozilla Firefox 59

mozilla firefox 59 böngésző
Mozilla Firefox 59
Vágólapra másolva!
Az Apple számítógépein is felgyorsult a grafikai megjelenítés.
Vágólapra másolva!

A terveknek megfelelően kedden elérhetővé vált a Mozilla Firefox 59 első stabil kiadása. Az elmúlt néhány főverzióval ellentétben ez nem hozott óriási újdonságokat, a bugok irtása és a biztonsági hibák javítása mellett a fejlesztők inkább csak apró-cseprő újítások és reszelések bevezetésével voltak elfoglalva.

Mozilla Firefox 59 Forrás: Origo

Ez érthető annak fényében, hogy a körülbelül másfél hónap múlva érkező Firefox 60 egy hosszan támogatott kiadás lesz, a főként a nagyvállalatok által használt ESR (Extended Support Release) kiadások elérhetővé tétele előtt nem szeretnek nagy változtatásokat végrehajtani a fejlesztők.

A Firefox 59 legnagyobb újítása, hogy Windows és Linux után végre macOS rendszeren is gyorsult a weblapok kirajzolása: a leképezéshez szükséges raszterizációs fázis immáron nem a fő futtatói szálon, hanem egy azzal párhuzamosan futó folyamatban történik.

További érdekesebb újítások:

  • eseti alapon gyorsabb lapbetöltés a hatékonyabb gyorsítótárhasználatnak köszönhetően;
  • a kezdőlapon fogd és vidd módszerrel rendezhetőek a kitűzött weblapok;
  • a Firefox Screenshots szolgáltatásban körbevághatóvá és annotálhatóvá váltak a képernyőképek;
  • jó néhány fejlesztést kapott a kiegészítők által használt WebExtension API és a valós idejű audiovizuális kommunikációt lehetővé tevő RTC keretrendszer;
  • az about:settings különleges oldalon letilthatóvá váltak a földrajzi helyhez, a kamerához és a mikrofonhoz való hozzáfrérési kérések.

A Mozilla Firefox 59 telepítőkészlete a böngésző webhelyéről és az ORIGO Szoftverbázisról is letölthető. A meglévő felhasználók a Windows és macOS rendszereken automatikusan megkapják az 59-es kiadást, míg a linuxosok a disztribúciójuk frissítőszolgáltatásán keresztül telepíthetik az új verziót.

Ha szeretne még több érdekes techhírt olvasni, akkor kövesse az Origo Techbázis Facebook-oldalát, kattintson ide!