Felhasználóellenes újítást kaphat a Windows 10

microsoft edge windows 10 böngésző
Microsoft Edge
Vágólapra másolva!
Az őszi frissítésében debütálhat a Posta kicsinyes visszafejlesztése.
Vágólapra másolva!

Múlt hét pénteken két nyilvános előzetes is érkezett a Windows 10-ből. Az egyik a most áprilisban elérhetővé váló Spring Creators Update legújabb a bétája, a másik pedig az idén ősszel érkező második gigafrissítés egy korai kiadása.

Microsoft Edge Forrás: Origo

Az őszi frissítés előzetese elsőre nem tűnt különösebben érdekesnek, de valójában darázsfészekbe nyúlt vele a Microsoft: az egyik újítása az, hogy a beépített Posta levelezőkliens csak a Microsoft Edge-ben hajlandó megnyitni az e-mailekben lévő linkeket. Teljesen függetlenül attól, hogy milyen böngésző van alapértelmezettként beállítva.

A Microsoft szerint a saját böngészője nyújtja a „legjobb, legbiztonságosabb és legkonzisztensebb felhasználói élményt a Windows 10-es és egyéb eszközökön".

Ezzel a kijelentéssel önmagában is lehetne vitatkozni, de a reklámszöveg a legkisebb probléma: elfogadhatatlan, hogy a Microsoft nem hajlandó tisztelni a felhasználók böngészőválasztását a levelezőben. A preferált böngészőbeállítás semmibevétele egyébként nem újdonság a cégtől, a Magyarországon nem elérhető Cortana webes keresési javaslataira kattintva is az Edge indul el, hiába van bármilyen más böngésző alapértelmezettként beállítva.

A Microsoft lépése nem csak felhasználói szempontból felháborító, de potenciálisan a versenyügyi hatóságok számára is érdekes lehet, így remélhetően a vállalat magától elveti majd a Posta működésének a módosítását. Persze ha nem hajlandó, akkor a felbosszantott számítógépezők jó néhány alternatív levelezőprogram közül választhatnak, a linknyitásos limitáció vélhetően keveseket lenne képes az Edge rendszeres használatára rábírni.

A témánál tartva a jelenleg megfontolás alatt álló, agresszív lépés jó eséllyel pont annak köszönhető, hogy

a számítógépezők döntő többsége nem kívánja használni az Edge-et.

A NetMarketShare globális statisztikái szerint idén februárban a számítógépeken internetezők csupán 4,38 százaléka böngészett az Edge segítségével. A hazai internetezőkről pontosabb adatokkal rendelkező Gemius Ranking adatai alapján Magyarországon még ennél is kisebb a szoftver részesedése, március elején a számítógépeken böngészők 3,24 százaléka netezett vele.

Ha szeretne még több érdekes techhírt olvasni, akkor kövesse az Origo Techbázis Facebook-oldalát, kattintson ide!