Megmenekült az Ubisoft a Vivenditől

far cry 5 ubisoft videojáték
Far Cry 5
Vágólapra másolva!
Mégsem lesz ellenséges felvásárlás, a Vivendi eladja a részvényeit.
Vágólapra másolva!

A videojáték-ipar történéseit komolyabban követők valószínűleg hallottak róla, hogy 2015 óta a francia Vivendi médiacég folyamatosan ostromolta a szintén francia Ubisoft játékkiadót: meg kívánta azt vásárolni, vagy legalábbis irányításra alkalmas többséget kívánt benne szerezni. Az Ubisoft alapítói hevesen tiltakoztak, így a Vivendi jobb híján az ellenséges hatalomátvétel megkísérlése mellett döntött, azaz a játékkiadó részvényeinek a felhalmozásával próbálta megszerezni a cég feletti irányítást.

Far Cry 5 Forrás: Ubisoft

Többször is benne volt a pakliban, hogy sikerülhet az ellenséges hatalomátvétel, ám az Ubisoft alapítói, továbbá az őket támogató nagyobb részvényesek mindig találtak valamilyen módot a Vivendi tervének megakadályozására.

Kedd este az Ubisoft és a Vivendi bejelentették, hogy vége a háborúnak: a cégek közti megállapodás értelmében

a Vivendi értékesíti az összes ubisoftos részvényét, továbbá garantálja, hogy a következő öt évben nem vásárol részvényeket.

A Vivendi által felhalmozott bő 30 millió részvény egy része már el is kelt: az Ubisoft megvásárol belőlük 9 milliót, kínai Tencent 5,6 milliót, a kanadai Ontario Teachers' befektetési alap pedig 3,8 milliót. A maradék részvényeket bárkinek hajlandó értékesíteni a Vivendi, darabonként 66 euróért.

Természetesen az Ubisoft alapítói nem szeretnék, ha még egyszer ilyen kálvárián kellene keresztülmenniük, így a Tencent meglepően szigorú feltételeket vállalva vette meg az Ubisoft 5 százalékos tulajdonjogát jelentő részvénycsomagot: nem küldhet tagot az igazgatótanácsba, és nem próbálhatja meg további részvények vásárlásával növelni az Ubisofton belüli részesedését.

Viszont a két cég stratégiai partnerségre lépett az Ubisoft kínai jelenlétének erősítése érdekében.

Egyelőre nem világos, hogy ez pontosan mit akar jelenteni, de óriási előnyökkel kecsegtethet a Tencent számára, szinte garantáltan ennek az üzletnek a fejében vállalta a fenti megkötéseket.

Ha szeretne még több érdekes techhírt olvasni, akkor kövesse az Origo Techbázis Facebook-oldalát, kattintson ide!