Sószem méretű számítógépet fejlesztett az IBM

ibm sószem pc számítógép blokklánc
Vágólapra másolva!
Teljesen működőképes, a termékhamisítás elleni harcban segíthet.
Vágólapra másolva!

Lenyűgöző technikai áttörést értek el az IBM kutatói, sikerült kifejleszteniük egy sószem méretű számítógépet. A lenti illusztrációs kép baloldalán lévő lapkára 64 darabot ragasztottak fel belőle, míg a jobboldalon egyetlen darab látható az említett sószemek társaságában. A nagyítóval is alig látható kütyü teljesen működőképes, rendelkezik többek közt processzorral, memóriával, háttértárral és kommunikációs modullal is.

Forrás: IBM

Számítási teljesítmény tekintetében persze nem kell túl sokat várni tőle, körülbelül egy 1990-ben piacra dobott PC-nek felel meg. Ez egyáltalán nem probléma, a céljára így is tökéletesen megfelel, elsősorban a különféle termékek eredetiségének az igazolására találta ki az IBM.

A gyártók beágyazhatnák a termékeikbe (akár ruhaneműkbe is észrevétlenül beépíthető), majd a leolvasásával kideríthető a termék eredetisége.

Ehhez a művelethez azért van szükség egy számítógépre, mert a legyártott és „chipelt" termékeket meghamisíthatatlan azonosítóinformáióval kell ellátni, ezt a kriptovaluták által is használt blokklánc technológiával oldanák meg a kutatók.

Ha minden jól megy, akkor a sószem méretű számítógép olyan másfél év múlva válhat elérhetővé az érdeklődők számára, darabonként várhatóan olyan 10 centes (25 forintos) áron.

Ha szeretne még több érdekes techhírt olvasni, akkor kövesse az Origo Techbázis Facebook-oldalát, kattintson ide!