Végre blokkolni kezdi a maguktól induló videókat a Chrome

google chrome böngésző
Google Chrome
Vágólapra másolva!
Már az előző főverzióban elérhetővé kellett volna válnia a funkciónak.
Vágólapra másolva!

Tavaly ősszel nagy üdvrivalgást kiváltva a Google Chrome fejlesztői bejelentették, hogy a 64-es főverziótól kezdve a böngésző nem hagyja majd maguktól elindulni a videókat az újonnan megnyitott böngészőfülekben. A szoftver január második felében elérhetővé is vált, azonban nem volt benne a beígért funkció, ráadásul a jelenlegi stabil Chrome 65-ből is hiányzik.

Google Chrome Forrás: Google

Most kiderült, hogy a pár hét múlva érkező Chrome 66 már tényleg rendelkezni fog az újítással, bár nem teljesen úgy működik majd, mint ahogy azt eredetileg beharangozta a Google. Az összes automatikusan induló videó alanyi alapú leállítása helyett egy szabályrendszer alapján dönti majd el a böngésző, hogy elindulhat-e az automatikus lejátszás.

A lejátszás akkor indulhat el magától, ha

  • a videó némított, vagy nincs hangsávja;
  • a felhasználók korábban már rákattintottak vagy koppintottak bárhol a weblapra;
  • mobil: a felhasználó hozzáadta a kérdéses webhelyet a kezdőképernyőhöz;
  • számítógép: a felhasználó rendszeresen játszik le médiafájlokat az adott oldalon.

Mindennek a jobb felhasználói élmény miatt van jelentősége: a Google ezekkel a szabályokkal próbálja fehérlistázni azokat a webhelyeket, amelyek esetében a felhasználók feltehetően szeretnék, hogy automatikusan elinduljon a lejátszás.

Viszont univerzálisan jó hír, hogy a weblapok ettől függetlenül a jövőben semmiképp sem kezdhetnek majd kéretlen hangoskodásba.

Ha szeretne még több érdekes techhírt olvasni, akkor kövesse az Origo Techbázis Facebook-oldalát, kattintson ide!