Első útján falnak csapódott egy orosz postai drón

2018.04.02. 18:15

Első útján, az ünneplő közönség szeme láttára csapódott házfalnak és tört darabokra egy postai drón az oroszországi Burjátföldön.

A pilóta nélküli kis drón egy kétkilós csomagot vitt volna a Mongóliával határos szibériai régió fővárosából, Ulan-Udéból egy, a várostól 35 kilométerre lévő faluba. Azonban nem sokkal az után, hogy felszállt az orosz posta logójával díszített emelvényről, elveszítette egyensúlyát, és mintegy 100 méter megtétele után nagy robajjal egy kétemeletes lakóépület falának ütközött, majd darabokra hullva esett a földre. Az incidensben senki sem sérült meg.

Alig 100 métert bírtForrás: Sputnik/Mark Agnor

Az orosz posta sietve elhatárolódott a drónbalesettől, hangoztatva, hogy képviselői csak vendégként voltak jelen az ünnepi eseményen, amelyen a csomagkézbesítés új, a ritkán lakott régióban jól használható módját akarták bemutatni. A repülő eszközt a Rudron/Expeditor 3M nevű külső cég fejlesztette.

Az orosz posta 2016-ban jelentette be, hogy drónokat is használni fog postai kézbesítésre a hatalmas országban.

Alekszij Cigyenov burjátföldi kormányzó, aki jelen volt a félresikerült kísérletnél, úgy vélte, hogy a térségben működő több mint 100 wifikapcsolat zavarhatta meg a drón repülését. Bár most 1,2 millió rubel (5,3 millió forint) kár keletkezett, a kísérletezést folytatják.

Futárszolgálatok szerte a világon kísérleteznek olyan drónokkal, amelyekkel a távoli vagy a gyorsaságért felárat fizető ügyfeleket érhetik el.