Megváltoztak a digitális határok az EU-ban

netflix laptop notebook
Netflix
Vágólapra másolva!
Mostantól bármely országban járva a hazai Netflixet nézhetik az előfizetők.
Vágólapra másolva!

Április elsején életbe léptek az előfizetéses tartalmakra vonatkozó hordozhatósági jogszabályok az Európai Unióban. Az EU-n belüli egységes digitális piac létrehozására irányuló törekvések viccesen félrecsúszott eredményeként mostantól kezdve a digitális szolgáltatásokra előfizetők az EU bármely országában járva a hazájukban elérhető tartalmakat nézhetik vagy hallgathatják.

Forrás: Netflix

Gyakorlati példát felhozva ha valaki előfizetett mondjuk a Netflixre, az mostantól az olaszországi nyaralása során is ugyanazokat a tartalmakat érheti el, mintha Magyarország területén tartózkodna. A szolgáltatásokban elérhető tartalmak köre eddig országokhoz volt kötve, így az Olaszországban nyaraló magyarok ugyanazokat a tartalmakat érhették el, mint amit a saját országukban tartózkodó olasz előfizetők.

Az már esetenként eltérő, hogy a mostani változtatás jó vagy rossz.

A pozitívum, hogy az előfizetők külföldön tartózkodva is garantáltan megkapják azokat a tartalmakat, amelyekért fizettek. Viszont negatívum, hogy egyes külföldi országokban sokkal több tartalom lehet a szolgáltatásokban, így az előfizetők mostantól nem érhetik el a külföldi tartózkodásaik során a hazájukban letiltott tartalmakat.

Az ingyenesen elérhető tartalmakra nem vonatkozik a most hatályba lépett hordozhatósági szabály, így továbbra is a szolgáltatásokon múlik, hogy melyik országban mit kínálnak a közönségüknek.

Ha szeretne még több érdekes techhírt olvasni, akkor kövesse az Origo Techbázis Facebook-oldalát, kattintson ide!