Szexuális zaklatások áldozatait segíti az eBay volt elnöke

2018.04.03. 14:35

Az egyetemeken előforduló szexuális visszaélések jelentését megkönnyítő weboldal is egyike azon hat kezdeményezésnek, amely idén együttesen 7,5 millió dollár (1,9 milliárd forint) támogatást kap az amerikai eBay vállalat egykori elnöke, Jeff Skoll milliárdos alapítványától.

A Skoll Alapítvány minden évben 1,25 millió dollárral támogatja néhány olyan kezdeményezés működését, amely hatékony és innovatív megoldásokkal szolgál a világ társadalmi és környezeti problémáira. A 2005 óta eltelt tizenhárom évben több mint száz szervezet kapott anyagi támogatást az alapítványtól.

Forrás: dpa Picture-Alliance/AFP/Lukas Schulze

Az idei kiválasztottak között van a 2015-ben elindított Callisto nevű weboldal, amelyen az Egyesült Államok 13 egyetemének diákjai tudják jelenteni a velük vagy környezetükben előfordult szexuális visszaéléseket akkor is, ha például a kellemetlen következményektől tartva nem merik jelenti az esetet a hatóságoknak.

Az Amerikai Egyetemek Egyesülete szerint az Egyesült Államok egyetemein minden ötödik nő áldozatává válik a szexuális visszaélés valamilyen formájának. Az intézményekben végzett felmérések szerint azonban az esetek mindössze 5 százalékát jelentik.

A Skoll Alapítvány által támogatott hat kezdeményezés között van továbbá a myAgro nevű vállalkozás, amely a fejlődő országok kisgazdálkodóinak segít a szegénységből való kilábalásban, valamint a Global Health Corps, amely az egészségügyi szolgáltatásokhoz való hozzáférés kiszélesítésén dolgozik.