VR-headsetekhez készít böngészőt a Mozilla

mozilla firefox reality
Vágólapra másolva!
Egyelőre korai stádiumban van a Firefox Reality.
Vágólapra másolva!

Várhatóan nagy év lesz az idei a virtuális valóság számára, hiszen végre piacra kerülnek a széles közönség számára elérhető árú, teljesen önmagukban is működőképes VR-headsetek. Az egyik legfontosabb terméknek a 199 dolláros Oculus Go ígérkezik, amely hasonló a Samsung Galaxy mobilokkal működtethető Gear VR-hoz, csak épp beépítve tartalmazza az okostelefonos részt.

Forrás: Mozilla

A Mozilla munkatársai időközben rájöttek, hogy a széles közönségnek szüksége lesz a headseteken egy böngészőre, hiszen az internetre is megérkeznek majd a 2D és 3D elemeket kombináló webes tartalmak, így a felhasználók egyes webhelyeket nem feltétlenül a számítógépeiken vagy a mobiljaikon kívánnak majd böngészni. A felismerés eredményeként megkezdődött a megszokott Firefox alapjaira épülő Firefox Reality fejlesztése.

A specializált böngésző jelenleg korai prototípus stádiumban van, a Mozilla munkatársai egyelőre koncepcionális szinten foglalkoznak azzal, hogy miként lehetne VR-os környezetben hatékonyan görgetni a weblapokat, hogyan érdemes váltogatni a fülek között vagy épp beviteli mezőkbe gépelni. Ezeket a feladatokat elsősorban a headsetekhez járó vezérlőkkel oldanák meg a fejlesztők, de a hangutasítások támogatása is benne van a kalapban.

Hosszabb távon a Mozilla nem csak virtuális valóságot, de kiterjesztett valóságot (Augmented Reality) használó szemüvegekre is elérhetővé tenné az új böngészőt, de az még nagyon a jövő zenéje, egyelőre a VR jelenti a fókuszt.

Ha szeretne még több érdekes techhírt olvasni, akkor kövesse az Origo Techbázis Facebook-oldalát, kattintson ide!