Mennek a levesbe a Chrome kriptobányász bővítményei

Bitcoin, illusztráció
Bitcoins, computer artwork.
Vágólapra másolva!
Eddig megengedő volt a Google, de persze visszaéltek a bizalmával.
Vágólapra másolva!

Az internetes ügyeskedők nagyjából fél évvel ezelőtt új típusú kóklerkedésbe kezdtek, az internetezők böngészőit titokban kriptopénzek bányászatára kezdték el használni. Ehhez semmilyen kártevővel sem kell megfertőzniük a mobilokat és a számítógépeket, egyszerűen csak egy olyan weblap megnyitására kell rávenni az áldozatokat, amelyben megtalálható a pénzbányászó kód. A cryptojacking nem jelent biztonsági fenyegetést, de óriási processzorhasználatot okoz, így lelassulnak tőle az eszközök, durván csökkenhet az akkus üzemidejük.

A kép csak illusztráció Forrás: AFP/SPL

A bányászó szkriptek weblapokba való beágyazása nem ideális megoldás az ügyeskedők számára, hiszen azonnal megszakad a bányászat, amint a felhasználó bezárja szkripteket tartalmazó weblapokat.

Éppen ezért elkezdték a böngészőkbe telepíthető bővítményekbe elrejteni a bányászkódokat, hogy azok mindig termeljék a pénzt, amikor fut az áldozat számítógépén a böngésző.

A Google persze gyorsan megtiltotta ezt a rosszindulatú tevékenységet: a szabályzatának módosításával kitiltotta az olyan bővítményeket a Chrome áruházából, amelyek nem adták egyértelműen az internetezők tudtára, hogy pénzt bányásznak. Ennek ellenére az áruházba beküldött, bányászatot folytató kiegészítők 90 százaléka suttyomban próbált pénzt generálni mások számítógépeivel.

Most elfogyott a Google türelme: innentől kezdve egyáltalán nem lehet semmiféle kriptobányászatot végző kiegészítőt beküldeni a Chrome áruházába, az eddig elfogadott bővítményeket pedig június végén törli majd a vállalat.

A böngészős kriptobányászat ettől persze még probléma marad, de szerencsére a Chrome, a Firefox és az Opera böngészőkhöz is elérhető No Coin beépülővel letiltható a weblapokba ágyazott bányászprogramok java.

Ha szeretne még több érdekes techhírt olvasni, akkor kövesse az Origo Techbázis Facebook-oldalát, kattintson ide!