[Frissítve] Óriási hackelés a YouTube háza táján

youtube hack despacito
Ezt a fotót állították be többek közt a Despacito előnézeti képeként is
Vágólapra másolva!
Kizárólag VEVO-s videók érintettek, törölték a Despacito klipjét.
Vágólapra másolva!

Magyar idő szerint kedd délben komoly zavar támadt az Erőben a YouTube-nál, miután a magukat Prosoxnak és Kuroi'sh-nak nevező hackerek számos rendkívül népszerű zenei videó előnézeti képét egy fegyvereket tartó maszkos bandát mutató fotóra cserélték.

Ezt a fotót állították be többek közt a Despacito előnézeti képének is Forrás: Youtube

A két hacker rengeteg áldozatot szedett, többek közt Chris Brown, Shakira, DJ Snake, Selena Gomez, Drake, Katy Perry és Taylor Swift egyes videoklipjei is áldozatul estek. A hackerek minden idők legnézettebb YouTube-videóját, Luis Fonsi és Daddy Yankee Despacitóját is elintézték, a klipet valaki időközben már törölte a videómegosztóról.

Az áldozatul esett videók közös vonása, hogy a zenészek VEVO-s fiókjaiban voltak.

Hírünk írásáig a YouTube és a VEVO nem kommentálták a hackelést, azonban a bűnjelek alapján erős a gyanú, hogy a két elkövető nem magát a videómegosztó portált törte fel, hanem valamilyen módon hozzájuthattak a VEVO youtube-os felhasználói neveket és jelszavakat tartalmazó adatbázisához.

Az adatbázisban (vagy akár egy sima Excel-táblázatban) tárolt adatok segítségével jelentkezhettek be illetéktelenül a zenészek felhasználói fiókjaiba.

Frissítés: a VEVO megerősítette, hogy valamilyen módon a cégtől szivárogtak ki a belépési adatok, azaz nem a YouTube rendszerét törték fel a hackerek. A vállalat dolgozik a videók helyreállításán, és természetesen vizsgálja, hogy miként kerültek illetéktelen kezekbe az adatok.

Ha szeretne még több érdekes techhírt olvasni, akkor kövesse az Origo Techbázis Facebook-oldalát, kattintson ide!