Szigorított az adatvédelmén a Steam

valve steam
Steam
Vágólapra másolva!
Emiatt pedig szinte biztosan búcsúzhatunk a SteamSpy szolgáltatástól.
Vágólapra másolva!

A nemzetközi adatlopási botrányok hatására szigorított a felhasználóinak adatvédelmén a világ legnagyobb digitális játékboltja. Az elsősorban számítógépes játékokat áruló Steam újraszervezte a felhasználói profilok adatvédelmi beállításait, ezzel párhuzamosan pedig automatikusan beállította mindenkinél, hogy a játékkönyvtáruk és a raktáruk (inventory) tartalma kizárólag a barátaik számára látszódjon. Ezek az adatok eddig alapértelmezetten publikusak voltak.

Steam Forrás: Origo

Mindez alapvetően üdvözlendő, azonban a beállítások megváltoztatása egy szempillantás alatt teljesen tönkretette a fejlesztők és a játékosok által is használt SteamSpy-t. A szolgáltatás célja az volt, hogy megpróbálta követni a játékok eladásait, érdekes és hasznos statisztikákat készített a Steam felhasználói bázisáról, a felhasználói trendekről. Ehhez a steames profilokon szabadon elérhető információkat dolgozta fel, amelyek most világszerte mindenkinél priváttá váltak.

Ennek köszönhetően a SteamSpy a továbbiakban nem lesz működőképes, hacsak a fejlesztőjének nem sikerül valamiféle különutas megállapodásra jutnia a Steam adatainak az eléréséről, vagy nem állítja át a felhasználók minimum oroszlánrésze nyilvánosra a profiladatait.

Mindkét lehetőség valószínűtlennek tűnik, így szinte biztosan befellegzett a szolgáltatásnak.

Sergey Galyonkin konkrétan még nem jelentette be a SteamSpy lekapcsolását, valószínűleg vár még egy kicsit, hátha sikerül megmenteni a hosszú évek munkájával kifejlesztett statisztikai szolgáltatását.

Ha szeretne még több érdekes techhírt olvasni, akkor kövesse az Origo Techbázis Facebook-oldalát, kattintson ide!