Jönnek a HD minőségű vinyl hanglemezek

hanglemez lejátszó zene
A vinyl record plays on a record player at the vinyl record shop 'Black Plastic' in Dortmund, Germany, 13 April 2016. Numerous record shops in the area are staging the so-called 'Record Store Day 2016' event offering music fans and collectors limited editions of exclusive vinyl records. Photo: Ina Fassbender/dpa
Vágólapra másolva!
Jövőre kerülhet piacra az osztrák startup találmánya.
Vágólapra másolva!

Reneszánszukat élik a magyarok által tipikusan csak bakelitként emlegetett vinyl hanglemezek, az évtized eleje óta részben nosztalgiából, részben pedig divatból egyre szélesebb rétegek vásárolják az analóg hanghordozókat. A trendet szeretné meglovagolni egy osztrák startup is, a Rebeat Innovation várhatóan most októberben fogja demonstrálni a következő generációs vinylt.

Forrás: dpa Picture-Alliance/AFP/Ina Fassbender

A vállalat szerint az egyszerűen csak High Definition Vinylnek nevezett termék a szokásos korongoknál sokkal jobb hangminőséget, továbbá 30 százalékkal hosszabb lejátszási időt képes biztosítani. Mindezt egy új gyártási eljárás teszi lehetővé, a cég újragondolta és modernizálta a korongok előállítási módszerét.

A fejlesztések ellenére a High Definition Vinyl elméletileg teljes mértékben kompatibilis az elmúlt évtizedekben piacra dobott lemezjátszókkal.

A tervek szerint az első HD korongokat az októberi Making Vinyl konferencián fogja élőben demonstrálni a Rebeat, a boltok polcaira kerülő korongok tömeggyártása pedig 2019-ben kezdődhet.

Ha szeretne még több érdekes techhírt olvasni, akkor kövesse az Origo Techbázis Facebook-oldalát, kattintson ide!