Börtönnel fenyegeti a szivárogtatókat az Apple

2018.04.14. 12:07

Tavaly 12 volt alkalmazott ellen indult bűnvádi eljárás.

A multinacionális techcégek esetenként okkal, esetenként ok nélkül, de paranoiásan próbálják őrizni az üzleti titkaikat. Ettől függetlenül minden nap lehet különböző pletykákat olvasni a jövőbeli terveikről és termékeikről, ezek jókora részét a cégnél dolgozók, vagy az ellátóláncukban lévő vállalatok alkalmazottai fecsegik ki.

Tim Cook, az Apple vezérigazgatójaForrás: AFP/2016 Getty Images/Stephen Lam

Bloomberg egy szivárogtatójának köszönhetően kiderült, hogy az Apple már szinte szó szerint terrorizálni próbálja az alkalmazottait, hogy elejét vegye a szivárogtatásoknak. A cég belsős blogjában megjelent bejegyzés szerint tavaly 29 szivárogtatót azonosított a vállalat, közülük 12 ellen pedig feljelentést is tett az illetékes rendőrségeken.

Rajtuk nem elbocsátással, hanem bűnvádi eljárás indíttatásával állt bosszút az Apple azért, mert üzleti titkokat fecsegtek ki a médiának.

Az Apple konkrét példát is hozott az egyik lebukott szivárogtatóra: a múlt hónapban sikerült beazonosítani azt a személyt, aki az év elején elárulta a médiának, hogy elnapolták a munkát az idén ősszel érkező Apple iOS 12 számos tervezett újításán, mivel a rendszer általános minőségének a javítására került át a hangsúly. A vállalaton belül több ezer fő kapott tájékoztatást a fejlesztési prioritások megváltozásáról, így a lebukott szivárogtató nem gondolta, hogy be tudják majd azonosítani az Apple nyomozói.

A blogbejegyzés szerint a munkavállalóknak fontos megérteniük, hogy a szivárogtatással nem csak az állásukat veszélyeztetik, de a kirúgásuk után nehezebben találhatnak majd új munkát, plusz adott esetben pénzbüntetésre, extrém esetben akár börtönbüntetésre is számíthatnak.

Ugyan hízelgőnek tűnhet, mikor megkeresnek (az újságírók és a bloggerek – a szerk.), azonban fontos látni, hogy valójában csak kihasználnak. Az efféle külsős felek sikerét abban mérik, hogy mennyire képesek megszerezni és nyilvánosságra hozni az Apple titkait

– tájékoztatta az alkalmazottait a vállalat.

TOVÁBBI CIKKEK A ROVATBÓL

Ha szeretne még több érdekes techhírt olvasni, akkor kövesse az Origo Techbázis Facebook-oldalát, kattintson ide!