Sokkolta Zuckerberg a törvényhozókat

Mark Zuckerberg meghallgatása, adatszivárogtatás
Facebook CEO Mark Zuckerberg testifies before a joint hearing of the US Senate Commerce, Science and Transportation Committee and Senate Judiciary Committee on Capitol Hill, April 10, 2018 in Washington, DC. Zuckerberg, making his first formal appearance at a Congressional hearing, seeks to allay widespread fears ignited by the leaking of private data on tens of millions of users to British firm Cambridge Analytica working on Donald Trump's 2016 presidential campaign. / AFP PHOTO / JIM WATSON
Vágólapra másolva!
Nem tudták, hogy a Facebook igazából minden netezőről gyűjt adatokat.
Vágólapra másolva!

Valószínűleg mindenkinek feltűnt már, hogy az adatvédelmi törvények nem képesek lépést tartani a digitális világ rendkívül gyors változásaival. Ennek köszönhetően a szabályozások például csak limitált mértékben képesek kontrollálni azt, hogy a netezőket az interneten árnyékként követő vállalatok (tipikusan hirdetőcégek és közösségi hálózatok) kikről, milyen, és mennyi információt gyűjthetnek be, továbbá hogyan tárolhatják és használhatják fel az adatokat. A lassúság egyik oka, hogy a törvényhozók oroszlánrészének fogalma sincs a technológia működéséről.

Mark Zuckerberg az USA szenátusa előtt Forrás: AFP/Jim Watson

Mark Zuckerberg múlt heti szenátusi meghallgatásán ebből elég komikus helyzet adódott: a törvényhozók jókora része megdöbbenéssel értesült a tényről, hogy a Facebook gyakorlatilag az összes internetezőről gyűjt adatokat, nem csak az olyanokról, akik regisztráltak a szolgáltatásába.

Ez az adatgyűjtés hosszú évek óta nem titok, a Facebook szerint biztonsági okból történik, és éppen ezért is nem hajlandó nyilvánosan beszélni arról, hogy pontosan mire és hogyan használja fel az adatokat.

Az adatgyűjtés a szinte minden egyes webhelybe beágyazott facebookos gombokon keresztül történik.

„Korábban azt mondta, hogy mindenki rendelkezhet a begyűjtött adatai felett, azonban a cége olyanokról is információkat gyűjt, akik nem használják a Facebookot, nem járultak hozzá az adataik gyűjtéséhez, és nem fogadtak el semmiféle adatvédelmi szerződést" – összegezte a helyzetet Mark Zuckerberg számára Ben Luján szenátor.

A Facebook alapítója természetesen nem vitatkozott a szenátor megállapításaival, viszont a bevallása szerint semmiféle terv sincsen arra, hogy a közösségi hálózatot nem használók megtekinthessék vagy törölhessék a róluk begyűjtött információkat. A szenátor erre annyit mondott, hogy

a törvényhozók kénytelenek lesznek kezdeni valamit a helyzettel.

Ha szeretne még több érdekes techhírt olvasni, akkor kövesse az Origo Techbázis Facebook-oldalát, kattintson ide!