Újabb bicskanyitogató lépés a Facebooktól

Mark Zuckerberg Dr.Life Híres színvakok és színtévesztők, akik másképp látják a világot
Vágólapra másolva!
Mégsem alkalmazza másfél milliárd felhasználóra az EU-s adatvédelmi törvényeket.
Vágólapra másolva!

Az elmúlt hetekben Mark Zuckerberg és az alkalmazottai számos országban voltak kénytelenek hivatalos meghallgatásokon részt venni, egyrészt a Cambridge Analytica botrány, másrészt pedig általánosságban véve a felhasználók magánszféráját érintő hatósági vagy törvényhozási aggodalmak miatt. Ezeken a meghallgatásokon a Facebook minden képviselője nagy erővel bizonygatta, hogy a felmerült problémák meg lesznek oldva, és általánosságban véve pozitív változások jönnek a cég adatvédelmi és adatkezelési praktikáiban.

Forrás: AFP/Kay Nietfeld

A Facebook most bizonyítékkal szolgált arra, hogy valójában mennyire érdekli a felhasználók adatvédelme: a május 25-én életbe lépő, szigorú Európai Uniós adatvédelmi törvények (GDPR) miatt a úgy döntött, hogy az írországi központja helyett mostantól kezdve az egyesült államokbeli központja kezeli majd a nem Európában vagy Észak-Amerikában élők adatait.

Ennek következtében 1,5 milliárd felhasználóra mégsem kell majd alkalmaznia a szigorú európai adatvédelmi törvényeket.

A helyzet megértéséhez persze érdemes tisztázni, hogy eddig hogyan működött a Facebook adatkezelése. A közösségi hálózat USA-ban és Kanadában élő felhasználóinak az adatait mindig is a cég amerikai központja kezelte, így az észak-amerikai felhasználókra az USA-ban hatályos adatvédelmi szabályozások vonatkoztak. A világ összes többi országának a felhasználói adataiért az írországi központ felelt, így azokra az EU-s szabályozások vonatkoztak. Ezt a szisztémát annak idején adóoptimalizálási célból alakította ki így a Facebook.

A helyzet most megváltozik: az írországi központ mostantól csak az európai országokban élők adatait kezeli, az afrikai, ázsiai, ausztrál és a dél-amerikai felhasználók pedig átkerülnek az amerikai központhoz.

A fair play jegyében megemlítendő, hogy a Microsoft tulajdonában lévő LinkedIn pontosan ugyanerre a manőverre készül a következő hetekben.

Ha szeretne még több érdekes techhírt olvasni, akkor kövesse az Origo Techbázis Facebook-oldalát, kattintson ide!