Veszélyes letöltések voltak a Minecraft webhelyén

laptop, notebook, windows 10 s, minecraft, oktatás,
Vágólapra másolva!
A számítógépek háttértárait próbálta formázni a kártevő.
Vágólapra másolva!

Nagyon ritkává váltak a kifejezetten az áldozatok adatainak törlésére kitalált, pusztán romboló célú kártevők. Ezeket tipikusan unaloműzésből írják a készítőik, a jelek szerint az internet elég jól lefoglalja őket. Így vagy úgy, de most történt egy nagyon kellemetlen incidens: a Minecraft hivatalos weboldaláról letölthető, felhasználók által készített egyes skinek adattörlő kártevőt tartalmaztak. A skinekkel a játékbeli karaktereik kinézetét változtathatják meg a Minecrafttal játszók.

Forrás: Microsoft

Az Avast biztonsági cég beszámolója alapján a kártevőt a Windows PowerShell szkriptelési nyelven írták, és közel faék egyszerűségű volt, a készítője valószínűleg az interneten elérhető „Hogyan írjunk vírust a Jegyzettömbben?" típusú oktatóanyagokból ollózta össze. Az elindítása után a malware megpróbálja formázni a számítógép betűjelekkel ellátott meghajtóinak tartalmát, azaz a PC-ben lévő háttértárat, továbbá a csatlakoztatott hálózati meghajtókat és külső adattárolókat.

Többek közt ezekhez az ingyen letölthető skinekhez csomagolták hozzá a kártevőt Forrás: Avast

A kártevő készítőjét feltehetően csak a másokkal való kibabrálás öröme motiválta, amelyet megerősíteni látszanak az áldozatok számára megjelenített, gúnyos üzenetek. Az Avast szerint világszerte olyan 50 ezer számítógépre tölthették le a kártevőket tartalmazó skineket, összehasonlítási alapul a játékkal körülbelül 74 millióan játszanak.

A Minecraft webhelyéről elméletileg már sikerült törölni a kártevővel felrutbózott skineket, és persze az illetékesek megpróbálnak tenni valamit annak érdekében, hogy ne fordulhasson elő többé ilyen incidens.

Ha szeretne még több érdekes techhírt olvasni, akkor kövesse az Origo Techbázis Facebook-oldalát, kattintson ide!