Pikkpakk javult az androidos mobilok biztonsága

HTC android one telefon
HTC android one telefon 2017 november 16-án
Vágólapra másolva!
A mobilozók bő 84 százaléka kapott fontos frissítést a héten.
Vágólapra másolva!

A legalább Android 5.0 rendszert futtató mobilokkal rendelkezőknek valószínűleg feltűnt, hogy időnként frissül a Play Áruházon keresztül az Android System WebView nevű alkalmazás. Ez a komponens az Androidba gyárilag beépített böngészőmotor, amely segítségével a készülékekre telepített alkalmazások készítői weblapokat jeleníthetnek meg az appjaikban.

Fotó: Szabó Gábor - Origo

A WebView már a kezdetektől fogva jelent volt az Androidban, a naprakészen tartása pedig funkcionális és biztonsági szempontból is kritikus fontosságú. Eredetileg csak a telefonokra kiadott androidos frissítéseken keresztül lehetett patchelni, de az újabb kiadásait rutinszerűen nem kapták meg az eszközök, így a már említett Android 5.0-tól a Google lehetővé tette a rendszerkomponens Play Áruházon keresztüli frissítését.

Az Android saját böngészőmotorját közvetlenül a Google frissíti, a jelenleg használatban lévő androidos eszközök 84,3 százalékára telepíthető a WebView naprakész kiadása.

A WebView a napokban kiadott legújabb frissítése komoly biztonsági előrelépést hozott: mostantól alapértelmezetten be van kapcsolva benne az ismert támadó webhelyek felismerése és letiltása, így a rosszindulatú alkalmazások készítői kisebb eséllyel tudják adathalászatot folytató, vagy egyéb módon támadó webhelyekre irányítani a mobilozókat.

Ha szeretne még több érdekes techhírt olvasni, akkor kövesse az Origo Techbázis Facebook-oldalát, kattintson ide!