Különleges processzorokat mutatott be az AMD

amd ryzen cpu processzor am4
AMD Ryzen
Vágólapra másolva!
Játékra is alkalmas házimozi PC építhető az új Ryzenekkel.
Vágólapra másolva!

Fantasztikus hírrel szolgálhatunk a tévéjük alá multimédiás szórakoztató központként funkcionáló számítógépet építeni kívánók számára, az AMD különleges kiadásokat jelentett be a Ryzen 3 2200G és Ryzen 5 2400G processzoraiból.

AMD Ryzen Forrás: AMD

A típusjelzésükben GE-utótaggal ellátott új központi egységek annyiban különböznek a megszokott modellektől, hogy minimálisan alacsonyabb frekvenciákon működnek, de a papíron elhanyagolhatónak tűnő teljesítménybeli veszteségért cserébe 65W helyett csupán 35W a TDP-jük.

A TDP nem a processzorok fogyasztását jelöli, hanem azt a munkamennyiséget, amit a hűtőnek el kell tudnia végezni a processzor megfelelő hőmérsékleten tartásához.

A két központi egység piacra dobása azt jelenti, hogy minden eddiginél könnyebb lesz egy csendes, játékkonzolhoz hasonló méretű, de meglepően erőteljes HTPC-t építeni a tévé alá. Az új processzorok olyan erősek, hogy nem csak a szokásos multimédiás feladatokkal birkóznak meg gond nélkül (beleértve a 4K-s videók lejátszását), de erősen visszavett grafikai beállítások mellett akár a legújabb játékok futtatására is képesek.

AMD Ryzen 3 2200AMD Ryzen 3 2200GEAMD Ryzen 5 2400AMD Ryzen 5 2400GE
Magok / futtatói szálak4 / 44 / 8
Processzor órajele3,5 - 3,7 GHz3,2 - 3,6 GHz3,6 - 3,9 GHz3,2 - 3,8 GHz
L2 / L3 gyorsítótár2 MB / 4 MB2 MB / 4 MB
GPU típusaRadeon Vega 8Radeon Vega 11
GPU órajele1100 MHz1250 MHz
TokozásAM4
TDP65W35W65W35W

Ehhez érdemes hozzátenni, hogy az alacsony TDP-nek köszönhetően a Ryzen 3 2200GE és Ryzen 5 2400GE nem csak minimális hangkibocsátásra optimalizált hűtőkkel, de akár teljes passzív modellekkel is hűthetőek. Amennyiben a vásárló egy passzív processzorhűtőt választ, akkor legfeljebb a merevlemez és a tápegység hangja szűrődhet ki a tévére kapcsolt számítógépéből. Az előbbi probléma SSD, az utóbbi pedig passzív hűtésű tápegység használatával orvosolható, bár az utóbbinak mellbevágó felára van.

A következő hetekben piacra kerülő processzorok ajánlott fogyasztói árát még nem közölte az AMD, de könnyen elképzelhető, hogy egy kicsit drágábbak lesznek az alapmodelleknél.

Ha szeretne még több érdekes techhírt olvasni, akkor kövesse az Origo Techbázis Facebook-oldalát, kattintson ide!