Ölelést is képes szimulálni a Disney VR-dzsekije

disney force jacket mit media lab vr
Force Jacket
Vágólapra másolva!
Az MIT Media Labs fejlesztette ki a kísérleti eszközt.
Vágólapra másolva!

Rendkívül korai stádiumban van a virtuális valóság, jelenleg csak a látványvilág és a hanghatások szimulációja mondható elégséges mértékben fejlettnek. Emellett a virtuális terekben tartózkodók mozgásának alapszintű követése is megoldott, de például a szagok, a hőérzet, vagy éppen a tapintások átadásával komolyan még neki sem álltak foglalkozni a gyártók.

Force Jacket Forrás: Disney

A Disney megbízásából az MIT Media Labs kutatói most készítettek egy tapintást szimuláló dzsekit. A mérnökök 26 darab egyénileg vezérelhető légzsákot tettek a viselhető eszközbe, a zsákok felfújása és leeresztése precízen vezérelhető.

A Force Jacket képes például az ölelések szimulálására, vagy olyan érzetet kelthet, mintha egy kígyó mászna a viselő felsőtestén. A kutatók egy szimpla játékot is készítettek, amelyben a testhez csapódó hógolyókat mímeli a dzseki.

Nem világos, hogy a Disney mit szeretne kezdeni a prototípussal, mozik helyett feltehetően inkább a Disneyland élményparkokban vetné be valahogy.

A légzsákokkal ellátott mellény koncepciója nem új, már évek óta kaphatóak a piacon ugyanezen az elven működő mellények. Ezeket a játékosoknak ajánlják a gyártóik, a videojátékokban lévő robbanásokat és a golyóbecsapódásokat próbálják több-kevesebb sikerrel szimulálni.

Ha szeretne még több érdekes techhírt olvasni, akkor kövesse az Origo Techbázis Facebook-oldalát, kattintson ide!